Jihadisten in Syrië in 2015
NOS NieuwsAangepast

'Moeder van de jihad' moet Belgische cel weer in

De Belgische jihadiste Fatima Aberkan moet opnieuw de gevangenis in. Ze was veroordeeld tot een maximumstraf van 15 jaar cel voor het ronselen van strijders voor IS, maar ze werd in augustus vrijgelaten vanwege een vormfout. Het Hof van Cassatie had de datum voor haar beroepszaak te laat vastgesteld.

Aan die voorlopige vrijheid komt een eind, nu het hof in Brussel haar beroepszaak heeft behandeld en verworpen. Daarmee is de eerdere veroordeling van 15 jaar gevangenisstraf definitief geworden, schrijven Belgische media.

Fatima Aberkan, in België beter bekend als 'moeder van de jihad', werd tegelijk veroordeeld met haar man Khalid Zerkani voor het ronselen van jihadstrijders in Molenbeek. Ook zijn straf- eveneens 15 jaar - is vandaag definitief geworden.

Samen overtuigden ze tussen 2012 en 2014 tientallen mensen ervan om in Syrië te gaan strijden. Onder hen waren ook Najim Laachraoui, een van de zelfmoordterroristen van Zaventem, en Abdelhamid Abaaoud, de man die wordt gezien als het brein achter de aanslagen van 13 november in Parijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl