Militairen patrouilleren in Brussel
NOS Nieuws

Najim Laachraoui inderdaad tweede zelfmoordterrorist

De 24-jarige Najim Laachraoui was inderdaad de tweede zelfmoordterrorist die zichzelf gisteren opblies op de luchthaven Zaventem bij Brussel. Volgens de VRT was hij ook de maker van de bomgordels die gebruikt werden bij de aanslagen op het Stade de France en concertzaal Le Bataclan in Parijs op 13 november vorig jaar.

Vanmorgen werd nog gemeld dat Laachraoui in Anderlecht was aangehouden, maar dat bleek later dus niet te kloppen. De derde man die te zien is op de beelden van de daders is nog niet geïdentificeerd.

De drie plegers van de aanslagen op vliegveld Zaventem

Eerder werd bekend dat de andere zelfmoordterrorist van Zaventem Ibrahim El-Bakraoui is, een broer van de man die zichzelf opblies in het Brusselse metrostation Maalbeek.

Laachraoui, een Belg van Marokkaanse afkomst, was geen onbekende voor de veiligheidsdiensten. Er is al twee jaar geleden een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. In 2013 reisde hij naar Syrië en zou daar ook getraind zijn door strijders van Islamitische Staat.

De identiteit van Laachraoui is vastgesteld aan de hand van zijn dna. Daaruit is ook duidelijk geworden dat hij aanwezig was op verschillende onderduikadressen waar ook Salah Abdeslam verbleef. Die was ook betrokken bij de aanslagen in Parijs en werd vorige week vrijdag opgepakt in de Brusselse gemeente Molenbeek. Laachraoui zou een van de onderduikadressen onder een valse naam hebben gehuurd.

In september keerde hij via de Balkanroute terug naar België en werd toen in Boedapest gesignaleerd in gezelschap van Salah Abdeslam, een van de mannen achter de aanslag in Parijs. Abdeslam werd afgelopen vrijdag opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl