NOS Nieuws

Ronselaars van terroristen krijgen in België maximumstraf

Twee ronselaars van Syriëstrijders zijn voor het hof van beroep in Brussel veroordeeld tot 15 jaar cel, schrijft de VRT. Dat is de hoogste straf die ze konden krijgen.

Een van hen, Khalid Zerkani, die door het parket de grootste ronselaar van Syriëstrijders in België werd genoemd, werd eerder veroordeeld tot 12 jaar cel. Dat werd in hoger beroep dus 15. Hij is veroordeeld voor het deelnemen aan activiteiten van een terroristische groepering, waarin hij een leidende rol had.

Ook de tweede veroordeelde, Fatima Aberkane, kreeg eerst een lichtere straf. Zij wordt gezien als de leidster van een groep ronselaars.

Zelfmoordterrorist

De Molenbeekse Khalid Zerkani overtuigde tussen 2012 en 2014 tientallen mensen ervan om in Syrië te gaan strijden. Onder hen Najim Laachraoui, de zelfmoordterrorist van Zaventem, en Abdelhamid Abaaoud, de man die wordt gezien als het brein achter de aanslagen van 13 november in Parijs.

Het proces in hoger beroep werd verschillende keren uitgesteld omdat de rechters zich niet veilig voelden, schrijft de VRT.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl