De Syrische president Assad in een eerder interview met de Syrische nieuwsomroep SANA
NOS NieuwsAangepast

Assad: VS verantwoordelijk voor einde bestand

De Syrische president Assad houdt de Verenigde Staten verantwoordelijk voor het mislukken van het staakt-het-vuren. In een interview met persbureau AP zegt Assad dat het bombardement door de VS op Syrische militairen bij Deir al-Zor "absoluut welbewust" was. De Amerikaanse regering noemde eerder de luchtaanval een vergissing.

Het bombardement duurde volgens Assad ongeveer een uur. Hij zegt dat vier gevechtsvliegtuigen de aanval uitvoerden. De Amerikaanse regering zei dat het bombardement direct was gestaakt toen bleek dat Syrische militairen het doelwit waren.

In het gesprek wekt Assad de suggestie dat de VS Islamitische Staat van tevoren op de hoogte heeft gebracht van de luchtaanval. "Hoe konden zij (IS) weten dat de Verenigde Staten op die positie zouden aanvallen en hoe konden militanten binnen een uur na de aanval de plek aanvallen en heroveren?"

'Geen belegering of tekorten'

De Syrische president zegt dat de VS "er niet klaar voor is" om samen met Rusland militante bewegingen in Syrië te bestrijden. Hij wijst de beschuldiging van de hand dat het Syrische leger humanitaire hulp verhindert.

Ook ontkende Assad dat het regeringsleger Oost-Aleppo heeft belegerd. "Als er daadwerkelijk een belegering aan de gang was rond Aleppo, zouden de inwoners nu dood zijn", zei hij. Hij spreekt tegen dat er een tekort aan medicijnen en voedsel is in grote delen van de stad.

De president zegt in het interview dat niet zijn regering, maar zijn vijanden verantwoordelijk zijn voor het conflict in Syrië. Hij denkt dat de burgeroorlog nog langer zal duren, omdat er volgens hem onverminderd steun blijft voor zijn tegenstanders.

Ballonnen

Assad roept de VS, Saudi-Arabië, Turkije en Qatar op niet langer opstandelingen te steunen. Dan kan volgens hem het conflict binnen enkele maanden voorbij zijn en kunnen de vluchtelingen terugkeren.

Volgens Assad moeten ooggetuigenverslagen en video's van bloedige aanvallen niet worden geloofd. De Syrische president zegt dat de verslagen alleen opduiken wanneer er verdachtmakingen zijn aan het adres van Rusland of Syrië.

Gevraagd of zijn troepen inderdaad gebruik hebben gemaakt van massavernietigingswapens zegt hij: "Als je met terroristen te maken hebt, bestrijd je ze niet met ballonnen of rubberen stokken. Dan moet je wapens gebruiken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl