Bij de explosie in New York vielen 29 gewonden
NOS NieuwsAangepast

Verdachte in beeld voor bomaanslagen New York en New Jersey

De politie van New York heeft een verdachte in beeld als dader van de bomaanslagen in de New Yorkse wijk Chelsea en de staat New Jersey. Het gaat om de 28-jarige Ahmad Khan Rahami. Dat heeft burgemeester De Blasio bekendgemaakt.

De onderzoekers hebben aanwijzingen dat het om terroristische aanslagen gaat met een link naar het buitenland. "Naarmate het onderzoek vordert, lijkt het steeds meer op terrorisme", zei De Blasio. Hij wilde daar zondag direct na de aanslag in New York niet over speculeren.

Afghaan

De politie heeft een foto van de man vrijgegeven; het gaat om een tot Amerikaan genaturaliseerde Afghaan. Amerikaanse media melden dat de man op beelden van bewakingscamera's in Chelsea is te zien.

De politie heeft een opsporingsbericht verstuurd naar miljoenen smartphones in New York. Volgens de Blasio is de man "mogelijk gevaarlijk en gewapend".

Huiszoeking

De politie heeft inmiddels huiszoeking gedaan in de woning van de verdachte in New Jersey. Op 800 meter van zijn huis werd vandaag in een treinstation ook een rugzak met meerdere explosieven gevonden. Een van die explosieven ontplofte toen een robot een draad doorknipte.

Een bron bij de politie van persbureau Reuters zei dat er zaterdag in verband met de aanslag in New York vijf mensen zijn aangehouden. Ze zaten bij elkaar in de auto. Ze zouden in een FBI-kantoor in New York worden verhoord.

Overeenkomsten

Zaterdagavond raakten bij een explosie op Manhattan in de wijk Chelsea 29 mensen gewond. Kort daarna werd vier straten verderop een snelkookpan met explosieven gevonden.

Die was "van hetzelfde ontwerp" als het explosief dat kort daarvoor afging, zei de gouverneur van de staat New York Andrew Cuomo. De snelkookpan is op een veilige plek onschadelijk gemaakt.

Zaterdag overdag explodeerde een pijpbom voorafgaand aan een hardloopwedstrijd ten bate van marinepersoneel in New Jersey. Daarbij raakte niemand gewond.

Volgens gouverneur Cuomo van de staat New York zijn er geen aanwijzingen dat er nieuwe aanslagen op komst zijn; wel moeten mensen daar altijd op voorbereid zijn. "Mijn uitgangspunt is dat een incident zoals dit zich overal en zeven dagen in de week kan voordoen", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl