Een concept van de modulaire telefoon van Google
NOS Nieuws

'Google stopt met ontwikkeling modulaire telefoon'

Internetgigant Google stopt met de ontwikkeling van de 'blokjestelefoon' waarbij gebruikers zelf onderdelen zouden kunnen vervangen. Bronnen melden aan persbureau Reuters dat het bedrijf 'Project Ara' gestaakt heeft.

Google werkte sinds een aantal jaar aan zogenoemde modulaire telefoons. Via blokjesmodules zouden mensen hun camera of processor zelf eenvoudig in hun telefoon kunnen klikken. Het idee van modulaire telefoons werd aanvankelijk goed ontvangen. Het zou een oplossing kunnen zijn voor de groeiende hoeveelheid chemisch afval, die veroorzaakt wordt door de korte levensduur van mobieltjes.

Dik

Het is opmerkelijk dat het bedrijf nu stopt met het project. Een paar maanden geleden werd op een conferentie nog gemeld dat de eerste testtoestellen deze herfst op de markt zouden komen.

Maar de blokjestelefoon zou moeilijk aan de man te brengen zijn omdat de verwisselbare onderdelen het toestellen groot en dik maken, zegt techonderzoeker O'Donnell tegen Reuters. Hij is niet verrast dat Google de handdoek in de ring gooit. "Het was een wetenschappelijk experiment dat slecht heeft uitgepakt. En dus gaan ze weer verder met het volgende project."

Fairphone

Overigens is Google niet het eerste bedrijf dat dit soort telefoons ontwikkelt. Het Nederlandse Fairphone, dat telefoons maakt van verantwoorde materialen, heeft begin dit jaar toestel uitgebracht waarbij mensen zelf onderdelen kunnen vervangen. En bij een van de laatste modellen van LG is het mogelijk om extra camera's of betere speakers toe te voegen.

Het ontwikkelwerk van Google's project Ara gaat overigens waarschijnlijk niet verloren. Mogelijk worden delen van de technologie onder licentie aan andere hardwarefabrikanten verkocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl