'Blokjessmartphone' komt in 2015

Google brengt zijn 'blokjessmartphone' in januari 2015 op de markt. Dat meldt CNET en is inmiddels bevestigd door Google. De smartphone, nu nog bekend onder de naam Project Ara, bestaat volledig uit eenvoudig verwisselbare onderdelen. Zo kunnen gebruikers zelf in de loop der tijd scherm, camera of processor vernieuwen.

Project Ara moet telefoons duurzamer maken. Vaak gaat na een paar jaar één onderdeel van een telefoon stuk. Een consument kan zelf een nieuw onderdeel kopen en vervangen.

Dat kan ook als er geen schade is: wie na een paar jaar simpelweg een betere camera wil, hoeft alleen de cameramodule te vervangen en niet een compleet nieuwe telefoon aan te schaffen.

Kleurrijk

Op een conferentie voor ontwikkelaars werd gezegd dat de eerste smartphone die voortkomt uit Project Ara 50 dollar moet gaan kosten om te fabriceren. Het is een grijs skelet met kleurrijke blokjes, elk een module die samen de smartphone vormen. De modules zijn niet per se afkomstig van Google of Project Ara; elke fabrikant zou die kunnen maken.

De telefoon gaat gebruik maken van Android, Google's bestaande besturingssysteem voor smartphones, al heeft Android nog geen ondersteuning voor telefoons waarvan onderdelen spontaan verwisseld kunnen worden.

Nederlands

Het idee voor een modulaire telefoon komt van de Nederlander Dave Hakkens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl