NOS Nieuws

Telefoon is binnenkort zelf te repareren

  • Nik Wouters

    Verslaggever economie

  • Nik Wouters

    Verslaggever economie

Er komen steeds meer apparaten op de markt die consumenten zelf kunnen aanpassen en repareren. Het Nederlandse Fairphone heeft bijvoorbeeld een telefoon ontwikkeld die makkelijk uit elkaar te halen is: de FairPhone 2. Het bedrijf is Google daarmee te snel af.

Wie het hoesje van de telefoon verwijdert, kan daarna met twee schuifjes de telefoon uit elkaar halen. Met pictogrammen is aangegeven welke schroefjes moeten worden losgemaakt om bijvoorbeeld de camera of de microfoon te vervangen.

Nu moeten consumenten met hun telefoon meestal naar een reparateur om hem te laten maken.

"We willen dat telefoons langer meegaan, zo'n vier tot vijf jaar", zegt Bibi Bleekemolen van Fairphone. "Stel er komt een betere camera op de markt, dan kun je die straks eenvoudig in je huidige toestel zetten en dan ben je met je telefoon weer helemaal bij."

De Fairphone is inmiddels ruim 20.000 keer besteld. De eerste exemplaren worden volgende maand geleverd.

Google werkt aan een eigen modulaire telefoon samen met de Nederlandse bedenker Dave Hakkens. De ontwikkeling van dat toestel heeft vertraging opgelopen, het komt pas volgend jaar uit.

Koptelefoon

Ook bij andere apparaten, zoals wasmachines en koptelefoons, komen er varianten op de markt die makkelijker te repareren zijn. Het Nederlandse bedrijf Pelican House heeft via crowdfunding geld opgehaald voor de ontwikkeling van een modulaire koptelefoon.

"We gooien zelf twee tot drie koptelefoons per jaar weg, omdat de kabel kapot was, terwijl de koptelefoon voor negentig procent nog goed werkt", zegt Dorus Galema van Pelican House. "Dat vonden we zonde en daarom hebben we een koptelefoon ontwikkeld die volledig modulair is. Als de kabel kapot gaat, is die makkelijk te vervangen."

Klanten kopen de koptelefoon niet, maar betalen maandelijks 5 euro om hem te mogen gebruiken. Als de kabel breekt, wordt er een nieuwe opgestuurd zonder extra kosten.

De meeste bedrijven zijn hier nog niet op ingesteld, zegt Galema. "Ze zijn opgericht om producten de wereld in te sturen en ze daarna niet meer terug te krijgen."

Galema is bij Philips op gesprek geweest, maar kreeg daar te horen dat het bedrijf het idee niet zo snel kan overnemen. "Maar uiteindelijk zullen ook andere bedrijven deze stap moeten zetten."

Meer dan 350 consumenten hebben zich aangemeld voor de koptelefoon. De crowdfundingcampagne loopt vandaag af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl