Oud-soldaat Micah Xavier Johnson
NOS Nieuws

Veteraan die vijf agenten doodschoot in Dallas had PTSS

De oud-soldaat die vorige maand vijf agenten doodschoot in Dallas had symptomen die wijzen op een posttraumatische stressstoornis (PTSS), maar werd daar niet voor geholpen. Dat blijkt uit documenten die de Veterans Health Administration heeft vrijgegeven.

Nadat Micah Johnson in 2014 uit Afghanistan was teruggekeerd zocht hij hulp vanwege paniekaanvallen, depressies en hallucinaties. Artsen concludeerden toen dat hij geen gevaar vormde voor zichzelf of anderen.

Johnson was in het leger een specialist op het gebied van timmer- en metselwerk. Hij vertelde de artsen dat hij tijdens de oorlog zag hoe zijn medesoldaten uiteen werden gereten door bommen. Sindsdien had hij nachtmerries. Ook hoorde hij stemmen en explosies in zijn hoofd.

"Ik probeerde de beelden in mijn hoofd te blokkeren, maar het is moeilijk zoiets te vergeten", zo wordt Johnson geciteerd in de documenten van de gezondheidszorg voor veteranen. Doktoren stuurden de oud-soldaat weer naar huis en schreven hem medicijnen voor, maar hij kreeg verder geen hulp.

Op 7 juli schoot Micah Johnson vijf agenten dood tijdens een demonstratie in Dallas tegen racistisch politiegeweld. De politie heeft Johnson met een 'bomrobot' om het leven gebracht toen duidelijk werd dat hij niet van plan was om zich over te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl