NOS Nieuws

Nederland stuurt rechercheteam naar Bonaire na dood agent

De Nederlandse politie stuurt 15 tot 20 rechercheurs naar Bonaire om te helpen bij het onderzoek naar de dood van een Nederlandse politieagent. Het Team Grootschalige Opsporing (TGO) vertrekt zo snel mogelijk, zegt een woordvoerder, en zal naar verwachting zes weken op Bonaire blijven

De agent kwam woensdag om in een vuurgevecht bij een achtervolging in Kralendijk. Minister Van der Steur zei gisteren al dat hij hulp wilde aanbieden aan de politie op Bonaire. Premier Rutte sprak van "een gruwelijke moord".

De politie stelt bij een ingewikkelde zaak altijd een TGO samen. Daarin werken rechercheurs met verschillende specialismen (van forensische opsporing tot dossierschrijven). De woordvoerder van de Nederlandse politie benadrukt dat deze TGO de politie in Bonaire zal ondersteunen en het onderzoek niet zal overnemen.

Het lichaam van de politieagent is vandaag op Schiphol aangekomen. Buiten de luchthaven brachten leden van de Koninklijke Marechaussee een eregroet aan de rouwstoet.

Gisteren was er bij het hoofdbureau van de polite op Bonaire een herdenking. Leden van het Korps Politie Caribisch Nederland vormden op het vliegveld een erehaag.

Eigen politiekorps

De omgekomen agent werkte eerst voor de Landelijke Eenheid in Nederland. Sinds 2013 was hij in dienst van de politie op Bonaire. Dat Antilliaanse eiland heeft de status van bijzondere Nederlandse gemeente en valt onder Haags gezag, maar heeft wel een eigen politiekorps.

Het Openbaar Ministerie van Bonaire looft een beloning van 10.000 dollar uit (ruim 8800 euro) voor de tip die leidt tot aanhouding van een of meerdere verdachten van de schietpartij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl