De politie heeft zijn huis in Eisenhüttenstadt doorzocht
NOS NieuwsAangepast

Politie vindt IS-propaganda in woning Duitse verdachte

De politie heeft in het huis van een verdachte in Eisenhüttenstadt, bij de Poolse grens, IS-propagandamateriaal gevonden. Ook lag er vuurwerk en materiaal om vuurwerk te maken.

De man van 27 werd vanmiddag aangehouden. Kort na de arrestatie zei de minister-president van de deelstaat Brandenburg dat de man een terroristische aanval wilde plegen, maar later zei de politie dat daarvoor nog geen aanwijzingen waren.

De man bekeerde zich volgens de Duitse zender RBB een aantal jaren geleden tot de islam. De Duitse inlichtingendienst zou hem al in de gaten hebben gehouden. Ook zou de man plannen hebben gehad om een spijkerbom te laten ontploffen op een stadsfeest. Hij zou psychisch niet in orde zijn.

Speelgoed-kalasjnikov

Politiechef Mörke zei vanavond tegen de RBB dat er in de woning van de man en het huis van zijn moeder materiaal is gevonden dat met IS in verband kan worden gebracht: onder meer zeven posters met IS-symbolen, een camouflagepak, een gasmasker en een speelgoed-kalasjnikov. Verder lag er dus vuurwerk en grondstoffen voor vuurwerk.

De verdachte had op internet foto's gepost van zichzelf in het camouflagepak waarop hij de speelgoed-kalasjnikov vasthield. Daarop stonden ook Arabische tekens.

Volgens Mörke zijn er geen concrete aanwijzingen gevonden dat de man in contact stond met IS, maar kan een terroristisch motief niet worden uitgesloten.

Oktoberfest

In Duitsland wordt na de aanslagen van vorige maand groot ingezet op het vinden van terreurverdachten. In juli werden in Duitsland twee aanslagen gepleegd door mannen die contacten hadden met IS-leden. Bij gewelddadigheden in Ansbach en Würzburg raakten mensen gewond. Beide daders kwamen om het leven.

In München doodde een man vorige maand negen mensen. De dader was een depressieve eenling die was gefascineerd door schietpartijen.

Vanwege die aanslagen heeft de gemeente München besloten om het jaarlijkse Oktoberfest extra te beveiligen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl