De politie aan het werk in Ansbach
NOS Nieuws

Daders aanslagen Ansbach, Würzburg hadden contact met IS

De daders van de aanslagen in de Beierse plaatsen Ansbach en Würzburg hadden regelmatig contact met leden van terreurgroep Islamitische Staat. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel. Uit de gespreksgeschiedenis van de telefoons van de aanslagplegers blijkt dat ze berichten uitwisselden met IS-leden in onder meer Saudi-Arabië.

Die hielpen de 17-jarige jongen die in Würzburg treinpassagiers aanviel met een mes en een bijl bij het bedenken van die aanslag. De IS-leden vroegen de jongen of hij, net als in Nice, met een auto op een menigte wilde inrijden. Toen de aanslagpleger antwoordde dat hij geen rijbewijs had, werd besloten dat de 17-jarige mensen zou aanvallen in een trein.

Kort voor de aanslag stuurde de jongen een bericht met de tekst: tot ziens in het paradijs. Hij verwondde vijf treinpassagiers met een mes. Daarna werd hij doodgeschoten door de politie. In een video die later op internet verscheen, zwoer de aanslagpleger trouw aan IS.

Ansbach

Ook de uitgeprocedeerde Syrische asielzoeker (27) die zichzelf opblies bij een festival in Ansbach had contact met IS-leden. Eerder maakte de politie bekend dat hij een intensief chatgesprek voerde op zijn telefoon. Dat gesprek hield op toen hij de ingang van het festivalterrein bereikte. Daar bracht hij een bom in zijn rugzak tot ontploffing. Vijftien mensen raakten gewond.

Uit de gespreksgeschiedenis blijkt dat de aanslag anders verliep dan gepland. Het was de bedoeling om de bom tussen festivalbezoekers te plaatsen en vervolgens van afstand tot ontploffing te brengen. Dat plan werd op het laatste moment gewijzigd, toen de dader werd tegengehouden bij de ingang van het festivalterrein.

De aanslagpleger was een IS-aanhanger en was ook lid geweest van onder meer al-Qaida in Irak. Uit de gesprekken die hij voerde met de IS-leden, blijkt dat hij meer aanslagen wilde plegen in Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl