Bloemen bij de plek van de aanslag in Ansbach
NOS Nieuws

'Dader Ansbach direct beïnvloed door onbekende'

De man die in de Duitse stad Ansbach een zelfmoordaanslag pleegde, werd direct beïnvloed door iemand anders. Volgens de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Herrmann was de invloed doorslaggevend voor zijn terreurdaad.

Volgens Herrmann is niet bekend wie diegene is en hoelang het contact tussen de twee al gaande was. Wel is bekendgemaakt dat de aanslagpleger kort voor zijn daad een intensief chatgesprek voerde op zijn telefoon. Het gesprek hield op toen hij bij de ingang van het festivalterrein was waar hij de aanslag pleegde.

De dader

De dader was een 27-jarige vluchteling uit Syrië. Hij maakte voor zijn tijd bij IS ook al deel uit van terreurgroepen, schrijft Al Nabaa, een Libisch tv-station dat doorgaans zeer goed geïnformeerd is over IS.

Hij zat bij al-Qaida in Irak en ging naar Aleppo toen de burgeroorlog in Syrië uitbrak. Daar belandde hij bij al-Nusra, een van de fanatiekste en meest gewelddadige strijdgroepen, gelieerd aan IS. Hij vocht mee aan het front van Aleppo totdat hij gewond raakte, schrijft Al Nabaa.

Daarna zou hij naar Duitsland zijn gegaan, waar de politie zijn woning heeft doorzocht. Er werd geen bom gevonden.

Rugzak

Een dag van tevoren zou de dader volgens Al Nabaa de plek van de aanslag nog hebben bezocht. De man blies zichzelf zondag op met een bom die in zijn rugzak zat.

Alleen de dader kwam om het leven. Vijftien mensen raakten gewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl