De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov
NOS Nieuws

Rusland niet van plan diplomatieke banden met Oekraïne te verbreken

Rusland is niet van plan de diplomatieke banden met Oekraïne te verbreken, nu de spanningen tussen beide landen zijn opgelopen. Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov "is niemand daar nu mee bezig".

Rusland maakte afgelopen woensdag bekend dat de Oekraïense autoriteiten achter pogingen zitten om aanslagen te plegen op de Krim. Russische agenten zouden recent een aanslag hebben voorkomen op het schiereiland dat twee jaar geleden door Rusland werd veroverd op Oekraïne en vervolgens ingelijfd. Kiev ontkent elke betrokkenheid.

De Russische premier Medvedev waarschuwde afgelopen vrijdag dat Moskou de diplomatieke banden met Kiev zou verbreken "als er geen andere manier is om de situatie te veranderen". Oekraïne had eerder al gesuggereerd de diplomatieke relatie te willen beëindigen, maar voegde eraan toe de Oekraïners die in Rusland wonen niet in de steek te willen laten.

Nieuw bewijs

Lavrov zei op de Russische televisie dat hij het Westen nieuw bewijsmateriaal kan overleggen waaruit duidelijk blijkt dat Oekraïne al langer bezig was met sabotageplannen om de Krim te destabiliseren.

Rusland heeft eind vorige week raketten gestationeerd op de Krim en Oekraïense troepen zijn in het oosten van het land en aan de grens met de Krim in de hoogste staat van paraatheid gebracht.

Lavrovs Duitse ambtgenoot Frank-Walter Steinmeier zei na een overleg met Lavrov dat zowel Oekraïne als Rusland alles moet doen om een escalatie te voorkomen. Hij riep beide landen op zich te houden aan de afspraken die in Minsk zijn gemaakt over een einde aan het geweld in het oosten van Oekraïne.

Daar wordt nog steeds gevochten tussen het Oekraïense regeringsleger en door Moskou gesteunde separatisten. Afgelopen weekeinde vielen er in die strijd een dode en drie gewonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl