Oekraïense militairen in Kramatorsk, in Oost-Oekraïne (archief)
NOS Nieuws

Oekraïense troepen bij Krim in hoogste staat van paraatheid

Oekraïne heeft zijn troepen in Oost-Oekraïne en aan de grens met de Krim in hoogste staat van paraatheid gebracht. Het besluit volgt op waarnemingen van de Oekraïense grenstroepen dat Rusland troepen heeft samengetrokken op de Krim.

Het zou gaan om nieuwe eenheden die met moderner materieel zijn uitgerust dan de troepen die daar eerder zaten. De Krim werd in 2014 door Rusland geannexeerd. Oost-Oekraïne is deels in handen van pro-Russische separatisten die door Rusland worden gesteund. Oekraïne vindt dat de Krim en heel Oost-Oekraïne bij Oekraïne horen.

Het Oekraïense leger oefent sinds gisteren in het zuiden van Oekraïne. Volgens de legerleiding was die oefening gepland en heeft die niets met de oplopende spanningen met Rusland te maken.

De VN-Veiligheidsraad praat vandaag nog achter gesloten deuren over de oplopende spanningen tussen Oekraïne en Rusland.

President Porosjenko (2e van links) in gesprek met zijn veiligheidsadviseurs

Rusland zei gisteren dat de geheime dienst FSB Oekraïense aanslagen op de Krim had voorkomen. De dienst zou Oekraïners hebben onderschept die zware munitie, mijnen, granaten en speciale wapens bij zich hadden. Het doel van de vermeende aanslagplegers zou "belangrijke infrastructuur" op de Krim zijn geweest. Ook zouden ze in de aanloop naar de parlementsverkiezingen, op 18 september, de stabiliteit op de Krim hebben willen ondermijnen.

De Russische president Poetin noemde de Oekraïense actie gisteren "stom" en "crimineel". Ook vroeg hij zich hardop af wat voor zin het nog heeft om met Frankrijk en Duitsland over vrede in Oekraïne te praten. Frankrijk en Duitsland bemiddelen in het conflict over Oost-Oekraïne tussen Oekraïne aan de ene kant en separatisten en Rusland aan de andere kant.

Porosjenko wees de Russische beschuldigingen gisteren van de hand. De Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne, Geoffrey Pyatt, zei vandaag dat de VS geen aanwijzingen heeft dat Oekraïense strijdkrachten de Krim zijn binnengedrongen.

Op Twitter drukte hij zich scherper uit: "Rusland heeft in het verleden geregeld valse beschuldigingen tegen Oekraïne geuit om de aandacht af te leiden van eigen illegale acties".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl