NOS Nieuws

Trump waarschuwt opnieuw voor fraude bij verkiezingen

Trump: ze kunnen in Pennsylvania alleen winnen door fraude

Donald Trump heeft opnieuw gesuggereerd dat de komende presidentsverkiezingen niet eerlijk zullen verlopen. Tijdens een bijeenkomst in Pennsylvania zei hij tegen zijn aanhangers dat hij alleen door "vals spel" de verkiezingen in de staat kan verliezen. In de noordoostelijke staat van de VS heeft zijn rivaal Hillary Clinton inmiddels een voorsprong in de peilingen.

Het is niet de eerste keer dat Trump zegt dat de verkiezingen op 8 november niet eerlijk zullen verlopen.

In zijn toespraak in Altoona zei hij: "We gaan op Pennsylvania letten. Ga naar bepaalde gebieden, kijk en bestudeer, zodat andere mensen niet de kans krijgen om vijf keer hun stem uit te brengen. De enige manier waarop we Pennsylvania kunnen verliezen in mijn zienswijze - en ik meen dit echt - is als er vals gespeeld wordt. Ik geloof dat echt."

ID met foto

De laatste Republikeinse kandidaat staat die Pennsylvania, met de grote steden Pittsburgh en Philadelphia, wist te winnen, was George Bush sr. in 1988. Trump hoopt desondanks zijn Democratische tegenstander Clinton te verslaan, door de stemmen van het relatief grote aantal industrie-arbeiders in de staat binnen te halen.

Trump zei het schokkend te vinden dat kiezers in de staat zich niet hoeven te identificeren. Daarmee doelde hij op een rechterlijke uitspraak uit 2014. Pennsylvania had een wet aangenomen die bepaalde dat kiezers zich moesten identificeren met een door de staat goedgekeurd identiteitsbewijs met foto, maar de rechter draaide die wet terug.

Incidenten

In een van de laatste peilingen ligt Trump tien procent achter (52 om 42 procent) in Pennsylvania. Het was een van de zogenoemde swing-states, maar Trump heeft in de peilingen een flinke knauw gekregen na een aantal omstreden uitspraken en incidenten in de afgelopen weken.

Zo vond hij onder meer dat een rechter van Mexicaanse afkomst in een zaak tegen hem niet onpartijdig kon zijn, ruziede hij tot ongenoegen van andere Republikeinse kopstukken met de ouders van een in Irak gesneuvelde Amerikaanse militair met een islamitische achtergrond, tornde hij aan artikel 5 van de NAVO, weigerde hij de herverkiezing van prominente Republikeinen in eerste instantie te steunen, riep hij de Russen op om Clintons e-mail te hacken, leek hij te suggereren dat Clinton desnoods moest worden neergeschoten om te voorkomen dat ze president wordt en herhaalde hij dat president Obama de eigenlijke oprichter van Islamitische Staat is.

Clinton heeft zo haar eigen problemen: de nasleep van de aanval op de Amerikaanse ambassade in Benghazi, het onderzoek naar de e-mail-affaire en uitgelekte e-mails die de Democratische top in verlegenheid brachten.

Kritiek in eigen kring

Inmiddels hebben een aantal Republikeinse politici en donoren hun kandidaat laten vallen. Volgens persbureau AP lijken de leiders van de Republikeinse partij ook het breekpunt te naderen. Ze zouden bang zijn om door Trumps optreden de meerderheid in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden te verliezen.

Het persbureau vergelijkt de situatie met 1996. Toen gaf de partij kandidaat Bob Dole op toen duidelijk werd dat hij eigenlijk geen kans maakte om zittend president Bill Clinton te verslaan. Ervaren Republikeinen zeggen nu ook dat ze vrezen dat het Witte Huis als verloren moet worden beschouwd.

De Republikeinen die Trump steunen zeggen dat er nog genoeg tijd is om Clinton in te halen in de peilingen en de verkiezingen te winnen. Zij zeggen in navolging van Trump zelf dat de media verantwoordelijk zijn voor een negatief beeld van de staat van de campagne. Het zou beter gaan dan wordt bericht.

Robert de Niro tijdens een persbijeenkomst in Sarajevo

Niet alleen uit eigen kring krijgt Trump kritiek, ook anderen doen een duit in het zakje. Zo noemde acteur Robert De Niro tijdens een persbijeenkomst in Sarajevo de uitspraken van de vastgoedmagnaat "compleet gestoord".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl