Donald Trump tijdens zijn toespraak in Wisconsin
NOS Nieuws

Verzoenende toon Trump richting critici in eigen partij

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump steunt de herverkiezing in het Amerikaanse Congres van twee prominente critici uit zijn eigen Republikeinse partij: de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, en senator John McCain.

De koerswending volgt op een week waarin Trump zich de woede van partijgenoten op de hals haalde, onder meer door zijn ruzie met de ouders van een omgekomen islamitische Amerikaanse militair.

Interview

Eerder deze week weigerde Trump zijn steun voor Ryan uit te spreken. "Ik ben nog niet zover", zei hij in een interview. Dat waren bijna dezelfde woorden die Ryan gebruikte, voordat hij zich achter Trumps kandidatuur schaarde. Trump leek daarmee voor Ryans tegenstander voor de zetel in het Congres te kiezen, een zakenman die bekend staat als aanhanger van Trump.

Bij een toespraak in Wisconsin, gisteravond, stelde Trump zich verzoenend op. "We hebben onze meningsverschillen", zei hij. "Maar we blijven vrienden en werken samen naar de overwinning." Wisconsin is de thuisstaat van Ryan. Tekenend voor de spanning tussen de twee is dat hij de bijeenkomst met Trump aan zich voorbij liet gaan.

McCain

Oud-presidentskandidaat en oorlogsveteraan John McCain wil opnieuw senator voor Arizona worden. Eerder dit jaar zei hij dat Trump te ver was gegaan door Mexicanen drugshandelaren en verkrachters te noemen.

Vorig jaar haalde Trump nog hard uit naar McCain. Die zat tijdens de Vietnamoorlog vijf jaar gevangen in Noord-Vietnam, nadat hij met zijn vliegtuig was neergehaald, en wordt daarom als een oorlogsheld beschouwd. "Ik heb liever mensen die niet gevangengenomen zijn", liet Trump weten.

Peilingen

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn op 8 november. In een peiling van persbureau Reuters en opiniepeiler Ipsos heeft Trump zijn achterstand op de Democratische kandidaat Hillary Clinton verkleind. Maandag stond hij nog 8 procentpunten achter, gisteren nog 3.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl