Peter Bosz maakt zijn spelers duidelijk wat zijn tactische vernieuwingen inhouden
NOS Voetbal

Ajax: nieuwe koers moet Vijverbergtrauma uitwissen

Dit weekend gaat weer een seizoen van de eredivisie van start. Op NOS.nl kijken we aan de hand van de klassieke topdrie vooruit op het nieuwe voetbaljaar. Vandaag: Ajax.

"Kampioen worden, de beker winnen en ver komen in Europa." Met die klare taal trad de nieuwe Ajax-trainer Peter Bosz de aanwezige fans tegemoet tijdens de jaarlijkse open dag. Die doelstelling is niet alleen heel duidelijk, maar ook onvermijdelijk. Voor minder doen ze het namelijk niet in Amsterdam. Voor meer wel trouwens; na de weinig sprankelende laatste seizoenen onder Frank de Boer wordt er nu toch weer verwacht dat het spektakel terugkeert in de Arena.

Juist om die reden zag de clubleiding in Bosz de gedroomde nieuwe coach. Bij zijn vorige clubs Heracles, Vitesse en Maccabi Tel Aviv heeft hij bewezen rotsvast in aanvallend voetbal te geloven.

Andere koers

Die visie, het vroege druk zetten en snel op zoek gaan naar de goal van de tegenstander, draagt Bosz ook bij Ajax uit. “Een andere koers varen”, noemt hij de stijlbreuk met zijn voorganger. En dat zal niet van de ene op de andere dag gaan, bleek ook gisteren weer in het duel met PAOK.

Bosz: we gaan het op onze manier doen

Als Bosz het de komende maanden wel voor elkaar krijgt om het kritische en zelfs steeds vaker wegblijvende publiek weer enthousiast te krijgen in de Arena, is een aanzienlijk deel van zijn opdracht dus al geslaagd.

Hunkering naar eerherstel

Maar daarmee is Bosz er nog niet. Verre van. Anders dan bij zijn vorige werkgevers zal het bij Ajax niet getolereerd worden als prijzen ondanks het mooie spel uitblijven. Zeker na de pijnlijke afloop van het voorgaande seizoen is de hunkering naar eerherstel enorm.

"Het doet nog wel pijn ja, als iemand over De Vijverberg begint", erkende Klaassen bijvoorbeeld bij de start van dit seizoen. En ook Jaïro Riedewald is uit op revanche: "Die schaal moet terug naar Amsterdam."

Nog zoekende

Maar het is de vraag of Ajax in staat is om die ronkende woorden waar te maken. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen in ieder geval niet. Geen van de oefenwedstrijden werd gewonnen, zelfs niet die tegen tweededivisionist AFC (2-2).

Natuurlijk staat daar de winst tegen PAOK (2-1) tegenover in de enige wedstrijd die er echt toe deed tot nu toe. Maar voor veel fans is tijdens dat duel, waarin bovendien bleek dat Bosz nog zoekende is naar de juiste formatie, maar een ding zeker geworden: na Niki Zimling en John Heitinga is Ajax met het aantrekken van Heiko Westermann opnieuw bij de verkeerde persoon uitgekomen om ervaring toe te voegen aan de jonge spelersgroep.

Tegen PAOK oogde de achterhoede erg onwennig. Zeker nieuweling Heiko Westermann (l) speelde een ongelukkig duel

Natuurlijk maakt één ongelukkige wedstrijd de Duitser nog geen miskoop, maar het is te hopen dat de Amsterdammers met een overtuigendere aankoop komen om het gemis van de naar Napoli vertrokken aanvaller Arek Milik op te vangen.

Met de nieuwe Colombiaan Mateo Cassierra, de nog totaal onervaren Kasper Dolberg en de al afgeschreven Richairo Zivkovic is de bezetting van de spitspositie nog niet voldoende om op drie fronten mee te strijden.

En die drievoudige doelstelling sprak Bosz niet voor niets op die manier uit tijdens de open dag. Want hoe succesvol De Boer ook was in ruim vijf jaar Ajax, in de beker en in Europa was het vaak te mager. Dus ook die andere woorden heeft Bosz niet zomaar gekozen, want inderdaad: Ajax wil een andere koers varen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl