Dirk Kuijt viert zijn treffer tegen NEC, in het laatste competitieduel, met het Legioen
NOS Voetbal

Feyenoord: wel beter, geen uitgesproken titelkandidaat

Dit weekend gaat weer een seizoen van de eredivisie van start. Op NOS.nl kijken we aan de hand van de klassieke topdrie vooruit op het nieuwe voetbaljaar. Vandaag: Feyenoord.

Vraag een willekeurige fan van de Rotterdamse club naar zijn of haar droom en het antwoord is eensluidend: een volle Coolsingel. In zijn eerste seizoen als hoofdtrainer lukte het Giovanni van Bronckhorst om dat te bereiken. Maar op het bordes staan met een schaal in de hand voelt toch net iets beter dan met een beker, zoals eind april.

De laatste keer dat Feyenoord als landskampioen de Coolsingel betrad (1999), had Michael Boogerd net de Amstel Gold Race gewonnen en FC Parma zich geplaatst voor de finale van het toernooi om de UEFA Cup. Kortom: lang geleden.

21 punten

Maar dit seizoen kan nieuw succes weleens in het verschiet liggen, denkt voetbalcommentator Jeroen Elshoff. "Als je in ogenschouw neemt dat het elftal bij elkaar is gebleven en Feyenoord, als het goed is, heeft geleerd van de fouten van vorig seizoen, dan is het kampioenschap zeker mogelijk", zegt hij. "Al is Feyenoord voor mij, net als Ajax, op dit moment nog een groot vraagteken."

Voormalig Feyenoorder Pierre van Hooijdonk gelooft niet in een kampioenschap. "Ik ga er niet van uit dat ze de titel pakken. Natuurlijk, Leicester City heeft laten zien dat alles mogelijk is. Maar ik verwacht niet dat Feyenoord het gat van 21 punten van vorig seizoen met PSV kan dichten. En ze komen nog twintig doelpunten tekort."

Elftal staat vast

Van Hooijdonk en Elshoff verwachten dat het met het schuiven in het elftal gedaan is. "Van Bronckhorst deed dat vorig seizoen veel te veel in de periode dat het wat minder ging. Na de winterstop verloor Feyenoord zes duels op een rij. Daar heeft hij wel van geleerd", denkt Elshoff. Dat schuiven is verleden tijd, "want het elftal staat eigenlijk wel vast", zegt Van Hooijdonk.

  • ANP Pro Shots
    Steven Berghuis in het stadion van zijn nieuwe club Feyenoord
  • Pro Shots
    De andere nieuwe spelers van Feyenoord: Brad Jones, Nicolai Jorgensen en Justin Bijlow

Dat elftal heeft er, naar het nu lijkt, twee basisspelers bij: Steven Berghuis en Nicolai Jørgensen. "Vooral Berghuis is een toptransfer", vindt Elshoff. "Die nieuwe spits Jørgensen heeft aanvoer nodig en dan zit je met Berghuis wel goed. Met hem kun je alle kanten op. Alleen is het wel pijnlijk voor Jens Toornstra, die dacht dat hij wel zeker was van de rechtsbuitenpositie."

Twee echte buitenspelers

Dat vindt Van Hooijdonk ook. "Want Toornstra is een prima voetballer die het als rechtsbuiten ook goed heeft gedaan, maar hij heeft gewoon een beetje pech bij Feyenoord. Berghuis is natuurlijk een echte rechtsbuiten, een speler die een man kan passeren. Dan krijg je ook meer actie voor de goal. Feyenoord had met Elia één echte buitenspeler, nu hebben ze er twee. Toornstra is het kind van de rekening. Een middenvelder met scorend vermogen. Hij zou het liefst achter de spits willen spelen, maar ja, daar staat Dirk Kuijt."

Kuijt bedankt de fans, na de 1-0 nederlaag tegen PSV in de strijd om de Johan Cruijffschaal

Kuijt zou behalve met hard werken en het maken van doelpunten ook nog weleens op een andere manier een belangrijke rol in de titelstrijd kunnen spelen, denkt Elshoff. Door ook eens een wedstrijd over te slaan. "Je moet hem af en toe rust geven. Want hoe lang houdt hij het vol? Daarmee wil ik niet zeggen dat hij te oud is. Maar het lijkt mij wel verstandig dat Van Bronckhorst en Kuijt in gesprek blijven met elkaar over zijn fysieke gesteldheid. Zeker omdat Feyenoord ook in de groepsfase van de Europa League gaat spelen. Kuijt is een soort Superman, maar ook hij kan een keer zijn kryptonite tegenkomen."

Kortom, Feyenoord heeft hetzelfde elftal, maar is net iets beter dan voor de zomer. "Ik denk ook wel dat ze dichter bij Ajax en PSV kunnen komen, maar een titelkandidaat, nee, dat niet", meent Van Hooijdonk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl