Reizigers in vertrekhal 2 van de luchthaven
NOS Nieuws

Dit was het weekend: drukte bij Schiphol en een sprong van 7,5 kilometer

Misschien stond je dit weekend in de file bij Schiphol, of was er een andere reden dat je het nieuws niet hebt gevolgd. We hebben de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen weekend op een rij gezet.

Zaterdag

Het was druk, maar niet superdruk

Zwarte Zaterdag zou al op vrijdag van start gaan, dus vakantiegangers waren gewaarschuwd. Wellicht heeft het geholpen, want de traditionele zaterdag waarop ook de Franse bevolking massaal op vakantie gaat, blijkt minder druk dan gewoonlijk. Dat betekent overigens niet dat het rustig is op de snelwegen. Het rijdt langzaam op de bekende knooppunten.

Files in Europa op zwarte zaterdag

Luchtballon, paramotor en parachute

Drie ernstige ongelukken in de lucht op één dag. In de Amerikaanse staat Texas komt een luchtballon naar beneden als een hoogspanningsmast wordt geraakt. Zestien inzittenden komen om het leven. Bij Zeewolde komt een man om het leven bij een ongeluk met zijn paramotor en in België raakt een 17-jarige Nederlandse parachutist zwaargewond als hij tegen een betonnen muur klapt.

Eerste beelden van de plaats waar de luchtballon is neergekomen

Olympische hoop voor Mollema

Ieder ander zou een gat in de lucht springen, maar Bauke Mollema blijft Bauke Mollema. Hij is dus nuchter over zijn prachtige opsteker in Spanje. Hij wint de Clásica San Sebastián. Zijn commentaar: "Dit is wel lekker natuurlijk en een mooie opsteker richting de Olympische Spelen." In Rio krijgen de renners een vergelijkbaar parcours voor de kiezen, maar dat is natuurlijk geen garantie voor olympisch eremetaal. Maar toch. Mollema: "Van jongs af aan droom ik ervan om bij de Spelen te zijn, en ik hoop dat ik volgende week in Rio net zo kan meedoen."

Mollema de sterkste in de Clásica San Sebastián

Zondag

"Awesome", zegt de 42-jarige skydiver Luke Aikins als hij uit zijn vangnet klimt. De Amerikaan sprong kort daarvoor op 7600 meter hoogte uit een vliegtuig (zonder parachute) en landde in een net van 30 bij 30 meter. Zijn vrouw en 4-jarig zoontje kijken toe hoe hij ruim twee minuten door de lucht zweeft. De Amerikaanse tv-zender Fox zendt de sprong semi-live uit. Helemaal rechtstreeks durft het station niet aan, voor het geval er toch iets misgaat.

Sprong zonder parachute

Voor de vierde keer in acht races haalt Formule 1-coureur Max Verstappen het podium. Bij de grandprix van Duitsland wordt de 18-jarige snelheidsduivel derde, na Lewis Hamilton en Daniel Ricciardo, de teamgenoot van Verstappen. "Mooi om weer op het podium te staan. Deze was voor het team", reageert Verstappen. De coureurs kunnen nu even met vakantie: over vier weken strijkt het Formule 1-circus neer op het circuit van Spa-Francorchamps in België.

Het hele weekend is het onrustig rond Schiphol. Vanwege een 'signaal' over een terreurdreiging wordt er op zaterdag en zondag extra gecontroleerd op de wegen rond de luchthaven. De marechaussee controleert steekproefsgewijs auto's, waardoor reizigers tot drie kwartier vertraging oplopen. Zondagmiddag is de grootste drukte voorbij.

Hele weekend verscherpte controle rond Schiphol

In Keulen demonstreren zo'n 20.000 mensen tegen de couppoging in Turkije. De Duitse politie heeft 2700 agenten ingezet en de binnenstad is hermetisch afgesloten. Het protest verloopt vreedzaam. De Turkse president Erdogan wilde de menigte via een groot scherm toespreken, maar het Duitse grondwettelijke hof verbood dat. Er zijn ook vier tegendemonstraties. Met waterkanonnen in de aanslag probeert de politie de groepen zoveel mogelijk uit elkaar te houden.

Turkse demonstranten in Keulen verwacht

Met een bekeken schuiver schiet Davy Pröpper PSV naar de winst in de wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal. De landskampioen is in de Amsterdam Arena te sterk voor bekerwinnaar Feyenoord. Het is voor de club uit Eindhoven de elfde keer dat de schaal wordt binnengehaald. De Rotterdammers wonnen hem pas twee keer.

Komende week

Maandag komen de uitspraken tegen de verdachten in een grote drugszaak in Best. De hoogste eis tegen deze eerste verdachten is drie jaar. Tijdens een grote politieactie afgelopen april werden 55 mensen opgepakt en 124 panden doorzocht. Het centrale punt van de handel in voornamelijk synthetische drugs was het feestverhuurbedrijf Party King in Best.

Dinsdag wordt in Rouen de priester begraven die vorige week omkwam bij een gijzeling in een kerk. De keel van de 85-jarige Jacques Hamel werd doorgesneden.

Woensdag dient het kort geding van winkeliers tegen PostNL. De winkeliers zijn boos over de verlaagde vergoeding die ze krijgen als afhaalpunt van het postbedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl