Onder de demonstranten bevinden zich veel Erdogan-aanhangers
NOS NieuwsAangepast

Vreedzame demonstratie tegen couppoging Turkije in Keulen

In Keulen is een grote demonstratie tegen de couppoging in Turkije geweest. De politie is tevreden over het verloop. Er hebben naar schatting tussen 30.000 en 40.000 mensen aan meegedaan.

De binnenstad was hermetisch afgesloten. Er waren 2700 politieagenten ingezet om de orde te bewaren. Met Twitter-berichten in het Duits en het Turks probeerde de politie alle betogers te bereiken.

Aan de demonstratie deden ook Turken uit Nederland mee, al is niet duidelijk hoeveel dat er waren. Er vertrokken bussen naar Keulen vanuit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Deventer en Hengelo.

Tienduizenden Turken op de been in Keulen

Een tegendemonstratie van de rechts-populistische organisatie Pro NRW is door de politie beëindigd. Volgens een woordvoerder hielden de ongeveer 300 demonstranten zich niet aan de afspraken. De meesten van hen waren dronken.

De Turkse president Erdogan wilde de menigte persoonlijk toespreken, maar dat werd gisteren door de Duitse rechter verboden. Vlak voordat de manifestatie begon, zei de Turkse minister van EU-Zaken, Ömer Çelik, dat die beslissing "volledig ingaat tegen de democratische waarden". Hij vindt het teleurstellend dat de EU niet solidair is met een kandidaat-lid dat is getroffen door een couppoging.

Ook de woordvoerder van Erdogan had kritiek. Hij stelde dat de Duitsers de bijeenkomst tegenwerkten en noemde dat onacceptabel.

Er waren in Keulen vier tegendemonstraties. Zowel de rechts-populisten als verschillende organisaties van linkse jongeren demonstreerden voor democratie en mensenrechten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl