NOS Sport

Waterpolosters trainen weer: we willen niet als 'toerist' naar Rio

Waterpolosters kunnen niets anders dan afwachten

De ene waterpoloster lag in Spanje op het strand, de andere was op vakantie in de bergen. Bondscoach Arno Havenga moest zijn waterpolovrouwen overal vandaan plukken voor een ingelast trainingsprogramma.

Er is namelijk een grote kans dat de waterpolovrouwen, als eerste reserve, alsnog naar de Olympische Spelen mogen. Nadat het omvangrijke dopingschandaal in Rusland deze week aan het licht is gekomen, moet het Internationaal Olympisch Comité (IOC) beslissen of Rusland mag meedoen in Rio de Janeiro.

Bij een schorsing van Rusland gaat Oranje naar Rio.

Het enige wat we kunnen doen, is trainen en er het beste van maken.

Vivian Sevenich

Dus doken de waterpolosters vandaag het zwembad weer in. "Het is echt een heel dubbel gevoel", vertelt aanvoerster Yasemin Smit. "We hebben besloten dat als we alsnog naar Rio mogen, dat we er dan tenminste wel klaar voor willen zijn."

Daar is Vivian Sevenich het mee eens. "Het enige wat we kunnen doen, is trainen en er het beste van maken. We kunnen nog goede stappen zetten, maar het is afwachten. Het lijkt me sterk dat we zo van de favorieten kunnen winnen, maar als we aan de start verschijnen, kunnen wij het iedereen moeilijk maken."

Waterpolosters lopen Spelen mis

Die plaats als eerste reserve heeft Oranje te danken aan de vijfde plaats op het olympisch kwalificatietoernooi in Gouda. "Natuurlijk is dit niet de manier waarop we naar de Spelen wilden gaan", aldus bondscoach Arno Havenga. "Maar goed, als we mogen meedoen, dan gaan we er ook het beste van maken."

Scenario's

Het IOC komt zondag bijeen om te beslissen of de hele Russische sportploeg wordt geweerd van de Olympische Spelen. "We willen goed voorbereid zijn op wat eventueel kan komen", zegt Havenga. "We moeten wel trainen, omdat we niet als toeristen die kant op willen."

"Maar we moeten ook rekening houden met het scenario dat we in Nederland blijven. Tja, dan hebben gewoon twee dagen getraind."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl