De Russische minister van Sport Vitali Moetko overlegt hier met de Russische president Vladimir Poetin
NOS Sport

IOC stelt beslissing over uitsluiting Rusland uit

Het bestuur van het Internationaal Olympisch Comité neemt nog geen harde maatregelen tegen Rusland. Dat is dinsdag besloten na spoedberaad. Het IOC wil eerst alle juridische mogelijkheden onderzoeken om Rusland uit te sluiten van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Er is wel besloten om een nieuwe disciplinair onderzoek te starten naar Russische sportofficials die eventueel betrokken zijn bij de grootschalige Russische dopingaffaire. Ook de dopingstalen van atleten die deel hebben genomen aan de Spelen van Sotsji, zullen opnieuw onder de loep worden genomen.

De vraag daarbij is wel hoe die stalen van toen nu nog onderzocht kunnen worden. Bekend is dat de Russische geheime dienst besmette dopingstalen tijdens de Spelen verving door schone. Via een gat in de muur van het dopinglaboratorium verdwenen Russische bloed- en urinestalen.

Bach maakt zich klaar voor 'zeer moeilijke beslissing'

Ook heeft het IOC aan het WADA verzocht om het mandaat van onderzoeker Richard McLaren te vergroten en de namen van de vele positieve Russische atleten bekend te maken.

Daarnaast roept het IOC op om Rusland voorlopig te mijden bij het organiseren van grote sportevenementen. Of dat gevolgen heeft voor de evenementen die al op de kalender staan, laat het IOC in het midden.

Voorzitter Thomas Bach kondigde maandag het spoedberaad aan om de eerste, voorlopige maatregelen en sancties tegen de Russische sporters te bespreken. Toen zei Bach al dat het Internationaal Olympisch Comité "niet zal aarzelen de zwaarst mogelijke maatregelen te nemen tegen degenen die betrokken zijn bij het Russische dopingschandaal".

Minister Moetko niet welkom

Voor de Spelen van Rio de Janeiro heeft het IOC alle accreditaties voor werknemers van het ministerie van Sport ingetrokken. Dat houdt in dat zelfs Vitali Moetko, de Russische minister van Sport, geen toegang krijgt tot de Spelen deze zomer.

Moetko, de minister van sport, met Poetin bij de Spelen in Sotsji

Het is bewezen dat de Russische staat in de periode van 2010 tot 2014 een grootschalig dopingprogramma heeft ondersteund. Tijdens de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji zouden urinemonsters van gedrogeerde Russische sporters met behulp van onder andere de geheime dienst FSB zijn verwisseld voor schone urinemonsters.

Dat maakte de Canadese jurist Richard McLaren maandag bekend tijdens een persconferentie in Toronto. Tientallen Russische atleten kregen doping toegediend en hun positieve testen werden via een ingenieus systeem verdoezeld.

Spin in het web

Het gaat volgens het WADA niet alleen om atletiek, maar om vele sporten. De spin in het web was onderminister van sport, Joeri Nagornych. Die bepaalde wie wel en wie niet positief bevonden mocht worden. De Russische geheime dienst FSB, voormalige KGB, was hier direct bij betrokken.

Wereldantidopingbureau WADA had het Internationaal Olympisch Comité al geadviseerd om de Russische sporters van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te weren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl