Journalisten duiken nadat er schoten worden gelost bij het presidentieel paleis in de hoofdstad Juba
NOS NieuwsAangepast

'Zuid-Sudan opnieuw in oorlog'

Zuid-Sudan is "opnieuw in oorlog", zegt een woordvoerder van vice-president Riek Machar. President Salva Kiir en Machar staan opnieuw recht tegenover elkaar. In april installeerde president Kiir Machar nog als vice-president om het vredesproces te bespoedigen. Dit proces lijkt nu beschadigd.

De woordvoerder van vice-president Machar zegt tegen de BBC dat de troepen die loyaal zijn aan Machar in de hoofdstad Juba zijn aangevallen door regeringstroepen. Hij zegt dat president Salva Kiir "niet serieus" is over een vredesakkoord.

De Zuid-Sudanese regering heeft nog niet gereageerd op de uitspraken van de woordvoerder van Machar. De minister van Informatie Michael Makuei Lueth heeft wel op de Zuid-Sudanese televisie laten weten dat "de situatie normaal en volledig onder controle is".

Honderden doden

Het geweld tussen rebellen en het regeringsleger laaide een paar dagen geleden opnieuw op in de hoofdstad. Vertegenwoordigers van de VN zeggen dat er hevig wordt geschoten in Jebel, een voorstad van Juba. Meer dan honderd mensen zijn om het leven gekomen. Een bron binnen de regering spreekt van bijna driehonderd doden.

Er wordt gevochten met tanks, zware wapens en helikopters. De rebellen zeggen dat overheidstroepen vanochtend een van hun bases hebben aangevallen. Er zou ook worden gevochten vlak bij een vluchtelingenkamp van de VN. De VN roept de strijdende partijen op om de gevechten te stoppen en met elkaar in gesprek te gaan.

De luchtvaartmaatschappij van Kenia heeft alle vluchten naar Juba geschrapt omdat het daar nu te gevaarlijk is.

Het conflict tussen de twee leiders heeft een etnische achtergrond: Kiir hoort bij de Dinka-stam, Machar bij de Nuer-stam.

Salva Kiir en Riek Machar

In 2011 werd het land onafhankelijk van Sudan. In 2013 brak er een burgeroorlog uit in het land toen Kiir Machar afzette. Volgens de president wilde Machar een coup plegen. Een jaar geleden tekenden de partijen een vredesakkoord. Daarin staat onder meer dat het leger van de rebellen worden opgenomen in het regeringsleger. Dat is tot nog toe niet gebeurd.

Gisteren braken er gevechten uit bij een ontmoeting tussen Kiir en Machar. De leiders riepen op tot het stoppen van de gewelddadigheden. In Zuid-Sudan, het jongste land van de wereld, bestaat de angst dat het land weer in een burgeroorlog terechtkomt.

Een medewerker van de vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR, meldt dat duizenden burgers op de vlucht zijn geslagen naar een kampement van de VN in Juba. De UNHCR meldt dat één op de vier mensen in Zuid-Sudan is ontheemd. Dat zijn meer dan 2,5 miljoen mensen. Het gaat vooral om kinderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl