Zuid-Sudanese rebellenleider Riek Machar
NOS Nieuws

Rebellenleider terug in Zuid-Sudan, nieuwe stap in vredesproces

De in 2013 gevluchte oppositieleider Riek Machar is teruggekeerd in Juba, de hoofdstad van Zuid-Sudan. President Salva Kiir heeft hem opnieuw geïnstalleerd als vice-president.

De terugkeer van de rebellenleider wordt gezien als een noodzakelijke stap voor het vredesproces. In Zuid-Sudan woedt al twee jaar een burgeroorlog. Vredesonderhandelingen in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba leverden de afgelopen twee jaar nog niets op. Met de terugkeer van Machar wordt gehoopt dat een nieuwe eenheidsregering nu wel succes zal hebben.

Machar zei bij zijn installatie dat hij het land opnieuw veiliger wil maken. Ook hoopt hij dat zijn terugkeer bijdraagt aan de stabiliteit van de Zuid-Soedanese economie. In het bijzonder de grote olie-industrie is zwaar getroffen door het aanhoudende conflict.

Het conflict ontstond toen president Kiir in 2013 Machar ontsloeg als zijn vice-president. Kiir verdacht Machar ervan dat hij een coup wilde plegen. Het ontslag leidde tot een bloedige burgeroorlog met grote etnische spanningen. Machar woonde tijdens de burgeroorlog in ballingschap in het oosten van Sudan en in Ethiopië. Hij keerde terug in Juba met 126 aanhangers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl