NOS NieuwsAangepast

"Couppleger" Zuid-Sudan ontkent

De op de vlucht geslagen oppositieleider Machar in Zuid-Sudan heeft ontkend dat hij een staatsgreep probeerde te plegen. Hij zegt niets te maken te hebben met gevechten tussen militairen die afgelopen weekend begonnen.

Voormalig vice-president Machar beschuldigt president Kiir ervan tribale en etnische spanningen aan te wakkeren om de aandacht af te leiden van zijn eigen tekortkomingen. Volgens Machar gaat het om een conflict tussen leden van de presidentiële garde, dat zich vervolgens verspreidde over de hoofdstad en honderden levens eiste.

Vuur

Volgens president Kiir zijn de gevechten de schuld van Machar, die in juli tegelijk met het kabinet werd ontslagen. Hij stelt dat militairen die loyaal aan Machar zijn gebleven, zondag het vuur openden op een bijeenkomst van de SPLM, de partij van Kiir.

Machar zegt dat regeringstroepen het incident hebben aangegrepen om een aantal van zijn aanhangers op te pakken. "Iemand wil me erin luizen'', aldus Machar. "Ik moest wel vluchten.'' Het is onbekend waar de oppositieleider zich ophoudt.

Burgeroorlog

Zo'n 20.000 burgers hebben een veilig heenkomen gezocht in kampen van de Verenigde Naties in de hoofdstad Juba. De VN waarschuwt dat het geweld kan uitlopen op een burgeroorlog tussen de twee belangrijkste bevolkingsgroepen, de Nuer en de Dinka. Maar volgens de regering is het conflict niet etnisch van aard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl