NOS Nieuws

Boeren: kabinetsmaatregel is goed maar niet goed genoeg

Het kabinetsbesluit waardoor boeren en tuinders per direct werktijdverkorting voor personeel kunnen aanvragen, is goed gevallen in Limburg en Oost-Brabant, de regio's die vorige maand zwaar werden getroffen door noodweer. "We zijn er blij mee. Het is ook wel terecht want het is ook echt noodzakelijk", vindt voorzitter Hans Huijbers van belangenorganisatie ZLTO.

"Er zijn complete kassen vernield waar dagelijks tien tot vijftien mensen werken, vaste werknemers en seizoensarbeiders, en voor wie nu geen werk meer is", zegt Huijbers. "We weten nog niet om hoeveel mensen het precies gaat, maar er is 150 hectare glas weg. Plus melkvee-, varkens- en kippenbedrijven waar vaak nog een of twee mensen werken."

Piek

De grootste piek gaat volgens Huijbers bovendien nog komen, als vanwege de mislukte oogst ook aanverwante bedrijven worden geraakt. "Daarnaast zijn de boeren en tuinders wel geholpen met de arbeidspiek, maar gaan zij ondertussen wel een jaar zonder inkomsten tegemoet."

Daarom hebben de getroffen boeren en tuinders, maar ook burgerorganisaties en de getroffen gemeenten en provincies, een gezamenlijke brief gestuurd naar premier Rutte. Zij nemen geen genoegen met de mededeling eerder deze week van staatssecretaris Van Dam dat er geen sprake is van een ramp en er dus ook geen financiële steun komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl