NOS Nieuws

Van Dam: geen steun voor boeren na noodweer

Van Dam naar getroffen Limburg, neemt geen geld mee

Heel erg, maar geen ramp en dus ook geen financiële hulp. Dat is de boodschap die staatssecretaris van Economische Zaken Van Dam vandaag heeft voor boeren en tuinders in Limburg en Oost-Brabant. Zij moeten zelf opdraaien voor de schade die hun bedrijven opliepen door het extreme weer van de afgelopen weken.

Van Dam bezocht vanmorgen bedrijven in Limburg en gaat vanmiddag bij boeren en tuinders in Oost-Brabant op bezoek. De sector schat dat het noodweer van de afgelopen tijd meer dan een half miljard euro schade heeft veroorzaakt.

De belangenorganisaties ZLTO en LLTB willen dat de regering de situatie uitroept tot nationale ramp. Maar in Den Haag werd al snel gesteld dat de getroffen bedrijven geen financiële steun krijgen.

Staatssecretaris Van Dam op bezoek bij een getroffen bedrijf in Limburg

Ook nadat hij met eigen ogen de schade had aanschouwd, zei Van Dam vanmorgen dat hij niet bereid is de regio tot rampgebied uit te roepen. Volgens Van Dam valt dit noodweer niet onder het begrip ramp en kunnen boeren en tuinders zich er bovendien tegen verzekeren.

Wel beloofde hij zich in te zetten voor betere verzekeringen voor de bedrijfstak. Daarnaast wil hij zich er in Brussel sterk voor maken dat bedrijven niet hun subsidies kwijt raken nu zij noodgedwongen tijdelijk stilliggen.

Rabobank heeft laten weten dat de bank boeren wel tegemoet wil komen. Dit kan in de vorm van uitstel verlenen voor aflossingen of het verstrekken van overbruggingsleningen.

Een door hagelstenen vernield kassencomplex in Asten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl