George Osborne
NOS Nieuws

Britse minister van Financiën wil beleggers kalmeren

George Osborne, de Britse minister van Financiën, wil beleggers geruststellen over de gevolgen van de brexit. In een toespraak zei Osborne dat het Verenigd Koninkrijk Europa niet zijn rug zal toekeren.

De minister zei verder dat de Britse regering was voorbereid op de uitkomst, hoewel die onverwacht kwam. "Onderschat niet onze vastberadenheid. We hebben ons uitgerust voor alles, wat er ook gebeurt."

De minister was een tegenstander van een vertrek uit de EU. Osborne zei dat hij er nu eerst alles aan wil doen om de economie op orde te houden. Daarvoor zijn maatregelen nodig, maar grote aanpassingen worden volgens hem pas doorgevoerd als er een nieuwe premier is. Die is nodig omdat David Cameron vrijdag zijn vertrek aankondigde.

'Enorme economische gok'

Het is voor het eerst dat Osborne reageert na het referendum van donderdag. Toen een dag later bekend werd dat het vertrek-kamp de volksraadpleging had gewonnen, gingen de beurzen in Europa en de VS hard onderuit. Osborne verwacht dat ook de komende tijd de koersen nog veel zullen schommelen.

Het Britse pond daalde vrijdag naar het laagste punt in ruim dertig jaar. Osborne waarschuwde in februari al dat een vertrek uit de Europese Unie financiële gevolgen zal hebben. Hij zei toen dat de economie sinds de financiële crisis van 2008 niet zo kwetsbaar is geweest als nu.

Nieuw overleg in Berlijn

Vanwege de brexit is er later vandaag in Londen een kabinetsberaad over de volgende stappen die genomen moeten worden.

In Berlijn komen bondskanselier Merkel, de premiers Hollande en Renzi en EU-president Tusk bijeen. Afgelopen weekend zei Merkel dat ze geen voorstander is van een gehaast vertrek van de Britten. Ze voegde daar wel aan toe dat de brexit "geen eeuwen moet duren".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl