Ook Amerikaanse beurzen diep in het rood
De brexit bezorgde niet alleen de beurzen in Europa en het Verre Oosten vandaag dieprode cijfers, beleggers in New York deden ook massaal aandelen van de hand na de onverwachte uitkomst van het Britse referendum. De belangrijkste graadmeter van Wall Street, de Dow Jones-index, verloor bijna 3,5 procent. De brede S&P leverde 3,6 procent. Technologiegraadmeter Nasdaq boekte het grootste verlies, meer dan 4 procent.
De brexit kwam voor beleggers in New York als een verrassing. Zij waren ervan uitgegaan dat de Britten voor een verblijf in de EU zouden stemmen. Gisteren ging Wall Street daardoor nog flink omhoog.
Zwarte vrijdag
Het referendum had de Europese beurzen ook al een zware dag bezorgd, al bleef de gevreesde 'zwarte vrijdag' uit. De AEX in Amsterdam verloor 5,7 procent, maar dat was toch beduidend minder dan het verlies dat vanochtend bij de opening op de borden stond: -9 procent. Toch gaat de handelsdag de boeken in als één van de 25 slechtste beursdagen ooit. Slechtste dag ooit is nog steeds 19 oktober 1987, toen de AEX 12 procent kwijtraakte.
De Britse FTSE100-index in Londen wist het verlies te beperken tot 3,2 procent. Beduidend minder dan andere beurzen in Europa en de rest van de wereld. "Blijkbaar hebben ze in Londen de koersen de afgelopen dagen wat beter ingeprijsd, beter aangevoeld wat eraan zat te komen", aldus een handelaar.
Parijs verloor ruim 8 procent en de Duitse hoofdindex schreef een verlies van 6,8 procent. Milaan en Madrid daalden 12 procent.
Vooral banken en verzekeraars kregen klappen. Britse banken als RBS en Barclays verloren bijna 20 procent. In Nederland eindigde het aandeel ING met een verlies van 15 procent. Aegon ging 11 procent onderuit, ABN Amro 10 procent, en Nationale Nederlanden 8 procent.
Andere grote verliezers in Amsterdam waren Randstad (-12 procent), BAM (-13 procent) en staalgigant ArcelorMittal (-13 procent).
De euro zakte naar 1,1114 dollar, tegen 1,1373 dollar bij het slot in Europa een dag eerder. Het Britse pond daalde naar het laagste niveau in meer dan 30 jaar. De onrust zorgt ook voor een daling van de olieprijs. Een vat Amerikaanse olie werd vandaag 5 procent minder waard op 47,60 dollar.