Londen, een dag na de uitslag van het referendum
NOS Nieuws

Hoe nu verder? Het belangrijkste brexit-nieuws van de dag

De dag na de verrassende uitslag van het Britse referendum lijken zowel de Britten als de rest van Europa een beetje bekomen van de schok. Hoe moet het nu verder is de grote vraag? Een overzicht van het belangrijkste Brexit-nieuws van de zaterdag.

EGKS-oprichters bijeen

Vanochtend kwamen in Berlijn de zes landen bij elkaar die in 1952 de EGKS hebben opgericht, de voorloper van de EU. Zij vinden dat de onderhandelingen over het vertrek zo snel mogelijk moeten beginnen. " Er mag geen politiek vacuüm ontstaan", zegt minister Koenders.

De Duitse bondskanselier Merkel zei later weer dat ze geen voorstander is van een gehaast vertrek van de Britten. "Het moet niet eeuwig duren inderdaad, maar het hoeft niet zo snel mogelijk'.

De Britse regering wil in ieder geval wachten tot na het vertrek van premier Cameron later dit jaar.

Ministers uit EU-landen van het eerste uur bijeen

Belg leidt boedelscheiding

De Belgische topdiplomaat Didier Seeuws komt aan het hoofd van een werkgroep van de Europese Raad die in kaart moet brengen wat er precies moet gebeuren, voor een vertrek van de Britten uit de EU.

Seeuws heeft veel ervaring in Brussel. Hij was woordvoerder van premier Verhofstadt en kabinetschef van Van Rompuy bij de Europese Raad. Omdat het de eerste keer is dat een land de Europese Unie verlaat, zal Seeuws in veel gevallen het wiel moeten uitvinden. Zo zijn er 80.000 pagina's aan EU-akkoorden die moeten worden bekeken.

Petitie voor nieuw referendum

Een online-petitie in Groot-Brittannië voor een tweede referendum is vandaag al meer dan 2 miljoen keer getekend. De petitie is gestart door een groep tegenstanders van de brexit. Ze vinden dat de opkomst bij het referendum van donderdag te laag is om te kunnen spreken van een duidelijke keuze.

Het Britse parlement moet het referendumverzoek behandelen omdat de petitie door meer dan 100.000 mensen is getekend.

Veel Britse jongeren bleven thuis

Uit gegevens van Sky blijkt dat veel Britse jongeren niet zijn gaan stemmen donderdag. Maar 36 procent van de jongeren van 18-24 jaar nam deel aan het referendum. Van hen stemde 75 procent tegen een brexit, blijkt een peiling van YouGov.

Bij de 65-plussers, van wie 83 procent ging stemmen, was maar 39 procent tegen het vertrek uit de EU.

Wat doen de Schotten?

In Schotland komt mogelijk een nieuw referendum over het verlaten van het Verenigd Koninkrijk. De Schotse eerste minister Sturgeon heeft de procedure die daarvoor nodig is al in gang gezet.

Sturgeon zei verder dat vertegenwoordigers van Schotland zo snel mogelijk in gesprek gaan met de Europese Unie om alle mogelijkheden te bespreken voor een plek voor Schotland binnen de EU.

Labour-leider wil aanblijven

Jeremy Corbyn, de leider van de Britse Labourparty, is ondanks de tegenvallende referendumuitslag niet van plan om op te stappen. Veel partijgenoten vinden dat hij een onzichtbare campagne heeft gevoerd. Hij is het daar niet mee eens. "Tweederde van onze kiezers heeft voor 'blijven' gestemd", zei hij.

De Britse Europees Comissaris Lord Hill stapt wel op. Hill was tegen het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU. Zijn portefeuille (Financiële Diensten) wordt overgenomen door de Letse Commissaris Valdis Dombrovskis.

Economische perspectieven Groot-Brittannië verslechterd

Gisteren kondigde kredietbeoordelaar, Standard & Poor's aan de AAA-status van Groot-Brittannië te verlagen. Vandaag veranderde Moody's, een andere kredietfirma, het economische vooruitzicht voor het Verenigd Koninkrijk, van stabiel naar negatief. Ook het oordeel over de Britse centrale bank is bijgesteld van stabiel naar negatief.

De kredietstatus van Groot-Brittannië was bij Moody's al lager: AA1. Dat verandert niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl