Nepalese sherpa's op de Mount Everest
NOS Nieuws

Weer een dode op Mount Everest, vrees voor twee vermisten

Op de Mount Everest is voor de derde keer in vier dagen tijd een bergbeklimmer overleden. De Indiase man overleed aan hoogteziekte en uitputting toen hij door sherpa's naar beneden werd gebracht.

Twee teamgenoten van de man worden nog altijd vermist. De groep verloor zaterdagavond het contact met de buitenwereld op zo'n 8600 meter hoogte. Ondanks het slechte weer wisten berggidsen twee klimmers te lokaliseren.

Van de andere twee, eveneens Indiërs, ontbreekt nog ieder spoor. Voor hun leven wordt gevreesd, omdat ze zich in de Death Zone bevinden, waar niet voldoende zuurstof is om te overleven. De groep had zuurstoftanks bij zich, maar die kunnen inmiddels leeg zijn.

Bevriezing

De sherpa's begeleidden de gevonden Indiërs naar een lager gelegen kamp om hen te kunnen evacueren. Op weg daarnaartoe bezweek de man. Zijn lichaam bevindt zich nu tussen Kamp IV en Kamp III, op zo'n 7500 meter hoogte.

Afgelopen vrijdag kwamen de Nederlandse alpinist Eric Arnold en een Australische vrouw om het leven bij een beklimming. Gemiddeld komen er per klimseizoen zo'n zes mensen om het leven.

Naast de doden werden er dit weekend ook tientallen zieken gemeld op de Mount Everest, voornamelijk mensen met bevriezingsverschijnselen. Een Indiase vrouw moest per helikopter naar een ziekenhuis in Kathmandu worden gevlogen.

Een Zwitsers bedrijf heeft de levensgevaarlijke zuidelijke route naar de top digitaal vastgelegd in 360-graden-foto's:

De zuidelijke route van de Mount Everest

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl