Uitzicht op de Mount Everst vanuit het base camp in Tibet
NOS Nieuws

Tientallen zieken op flanken Mount Everest

Zo'n dertig mensen die op dit moment de Mount Everst beklimmen, zijn ziek geworden. Volgens een Nepalese functionaris hebben de meesten van hen last van bevriezingsverschijnselen. Sommigen waren bezig met afdalen, een aantal was nog onderweg naar de top.

De Nederlandse klimmer Eric Arnold kwam deze week om het leven nadat hij de top van de hoogste berg ter wereld had bereikt. Op de terugweg werd hoogteziekte hem fataal. Hoogteziekte wordt veroorzaakt door een tekort aan zuurstof in het lichaam.

Tweede dode

Ook de Australische klimmer Mary Elizabeth Strydom overleed op de flanken van de Mount Everest. Ze behoorde waarschijnlijk tot dezelfde groep klimmers als Arnold. Ze bezweek aan een beroerte, en leed ook aan sneeuwblindheid.

Strydom en Arnold zijn de eerste klimmers dit jaar die op de Mount Everest zijn omgekomen. Gemiddeld komen elk klimseizoen ongeveer zes mensen om het leven op de berg.

Repatriëring?

Het is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren met de lichamen van Arnold en Strydom. Wie op grote hoogte sterft, wordt vaak achtergelaten omdat bergen te moeilijk is.

Omdat Arnold bezweek in een kamp op de route, is repatriëring mogelijk. Zijn lichaam moet van het kamp op 8000 meter naar dat op 6400 meter gebracht moeten worden, om daar te worden opgehaald met een helikopter. De tocht van het ene kamp naar het andere wordt dagelijks door tientallen klimmers gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl