Een klimmer op Mount Everest.
NOS Nieuws

Ook Australische dode op Mount Everest

Een Australische klimmer, Mary Elizabeth Strydom, is overleden op de Mount Everest. De vrouw, een docente aan de Monash Universiteit in Melbourne, bezweek aan een beroerte. Ze leed ook aan sneeuwblindheid.

Vandaag werd bekend dat de Nederlandse klimmer Eric Arnold gisteravond overleed nadat hij de top had bereikt. Strydom hoorde waarschijnlijk bij dezelfde groep klimmers als Arnold. De Australische en haar man begonnen in april aan hun expeditie.

Ervaren klimmers

Strydom was een ervaren klimmer. Eerder beklom ze bergen als de Kilimanjaro in Tanzania en de Ararat in Turkije.

In een persbericht van haar universiteit zei Strydom voor de klim dat zij en haar man erg goed voorbereid waren. Ze steunde de plannen van de Nepalese overheid om onervaren klimmers van de berg te weren.

De Nepalese sherpa Lapka meldt dat een Indiase vrouw vanaf ongeveer 7900 meter hoogte van de berg af wordt gedragen naar het basiskamp. Ze moet daar morgen aankomen. De vrouw is volgens een medisch team aan beide benen verlamd geraakt. Het is onduidelijk of dat door een ongeluk komt en of de vrouw bij dezelfde groep klimmers als Strydom en Arnold hoorde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl