De grote favoriet Rusland tijdens de halve finale
NOS Nieuws

Douwe wil winnen, maar wie zijn de concurrenten?

Douwe Bob maakt er geen geheim van: hij is naar Stockholm gekomen om het Eurovisie Songfestival te winnen. "We houden the eyes on the prize", liet hij zich gisteren nog ontglippen. Bij de bookmakers staat de Amsterdammer in de top-10. Nederland krijgt een achtste plaats toebedeeld. Wie zijn volgens de wedkantoren de grootste kanshebbers?

1. Rusland

Stijf boven aan de lijstjes van de bookmakers staat de Russische zanger Sergei Lazarev met het uptemponummer You are the only one. Het optreden van de torenhoge favoriet viel in de halve finale vooral op door de visuele effecten. De zanger sprong tijdens zijn optreden over digitale rotsblokken die op een scherm werden geprojecteerd.

"Rusland heeft echt de drang om te winnen", zegt commentator Cornald Maas. "Het lijkt wel of Poetin zich hoogstpersoonlijk met de inzending heeft bemoeid, er is overal aan gedacht", zegt Maas.

2. Australië

Een andere grote kanshebber is opvallend genoeg niet eens een Europees land: Australië. Het land werd vorig jaar uitgenodigd om mee te doen, vanwege het 60-jarig jubileum van het liedjesfestijn. In november maakte de organisatie bekend dat Australië ook dit jaar van de partij is, omdat vorig jaar "de fans, pers en tv-omroepen laaiend enthousiast waren over de deelname van het land."

Zangeres Dami Im koos met haar Sound of Silence voor een echte meezinger. Het nummer is gemaakt voor de radio en dat werkt vaak goed bij een Songfestival-nummer. Mocht Australië winnen, dan wordt het Songfestival volgend jaar niet aan de andere kant van de wereld gehouden, maar gewoon "ergens in Europa", zegt de organisatie. "Ik denk dat de jury grotendeels voor dit lied heeft gekozen. Zij gaat het met Rusland uitmaken", denkt Maas.

3. Oekraïne

Naast spektakel en bombastische muziek staan ook nummers waarin een statement wordt gemaakt vaak garant voor veel punten op het Songfestival. Twee jaar geleden zagen The Common Linnets de winst aan hun neus voorbijgaan, omdat ze Conchita Wurst voor zich moesten dulden, de vrouw met de baard. Dit jaar scoort Oekraïne erg goed bij de bookmakers met een uiterst politiek liedje.

Zangeres Jamala zingt in 1944 over de deportatie van Tataren door de Russen onder dictator Stalin. Het lied begint in het Engels, maar gaat al snel over in het Tataars. Door de huidige bezetting van de Krim door Rusland is het nummer nog eens extra politiek beladen. De Russen waren dan ook niet blij met de inzending van Jamala. De finale zou wel eens een smeuïge krachtmeting tussen Oekraïne en Rusland kunnen worden.

Cornald Maas ziet Douwe Bob niet bij de beste drie eindigen. "Ik denk dat deze drie landen het gaan uitmaken, met Zweden en Frankrijk daar kort achter." Volgens Maas komt Douwe wel in de top-10. "Ik hoop dat heel Nederland niet in chagrijn is als we negende worden. Het is volgens mij een heel goede prestatie dat we in dat geval in vier jaar tijd, drie keer de top-10 hebben gehaald. En dan ook nog eens met een heel goede ambassadeur van Nederland, want dat is Douwe."

Het Eurovisie Songfestival is vanaf 21.00 uur te volgen op NPO 1. Klik hier voor de livestream.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl