Rosberg (l), Hamilton (m) en Vettel steken hun mening over de nieuwe kwalificatieopzet niet onder stoelen of banken
NOS Sport

F1-teams willen snel aanpassing van 'waardeloze kwalificatieopzet'

Het had voor meer spanning en sensatie moeten zorgen in de Formule 1, maar al direct nadat er voor het eerst volgens de nieuwe manier van kwalificeren is gereden, zijn coureurs, teambazen en fans het met elkaar eens dat autosportfederatie FIA niet in die opzet is geslaagd.

De kritiek is zelfs niet van de lucht. "Dit is knap waardeloos", sprak Mercedes-baas Toto Wolff bijvoorbeeld onomwonden. En hij was niet de enige. Autosportlegende Niki Lauda noemde het "de slechtste beslissing in de Formule 1."

Toto Wolff (hier in gesprek met Hamilton) laat niets heel van de kwalificatieopzet

Circuit pijnlijk leeg

Aanvankelijk zorgde de nieuwe opzet nog voor spanning in de staart van het klassement, maar in de beslissende fase (Q3; zie kader voor toelichting) van de kwalificatie zagen de fans toch vooral een leeg circuit voor zich in Albert Park. De coureurs kozen er wijselijk voor om aan de kant te blijven aangezien er geen winst meer te behalen was.

Zo ging het na afloop dus niet over de vijftigste poleposition voor Lewis Hamilton of de knappe vijfde plaats van Max Verstappen, maar over de pijnlijk droevige aanblik van een leeg circuit.

'Excuses'

Christian Horner, de chef bij Red Bull, erkende dat de Formule 1 zijn fans excuses moet maken. "We hebben er geen mooie show van gemaakt", zei hij tegen de BBC.

Ook Hamilton, die op basis van de uitslag geen reden tot klagen had, uitte kritiek. "Velen hadden dit al voorspeld, maar die mensen werden genegeerd. Van deze fout moeten we nu leren." De Brit kreeg bijval van teamgenoot Nico Rosberg en Ferrari-coureur Sebastian Vettel.

Ecclestone: snel aanpassen

Ook Bernie Ecclestone voegde zich bij de critici. De 85-jarige F1-baas benadrukte dat dit plan niet uit zijn koker is gekomen en dat er wat hem betreft al snel aanpassingen zullen worden doorgevoerd. "Dan moeten we de FIA en alle betrokken partijen zover krijgen dat ook zij veranderingen willen."

Op de vraag of dat al mogelijk is voor de eerstvolgende grand prix, over twee weken in Bahrein, antwoordde hij volmondig "yes".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl