Öztürk en Kuzu tijdens de presentatie van hun beweging 'Denk'
NOS Nieuws

Kuzu lijsttrekker van nieuwe partij Denk

Tuhanan Kuzu is de lijsttrekker van Denk bij de Tweede Kamerverkiezingen, volgend jaar maart. De ex-PvdA'er wordt vandaag officieel gepresenteerd in het nieuwe partijkantoor in Rotterdam.

Samen met Selçuk Öztürk stapte Kuzu in november 2014 uit de Partij van de Arbeid, om vervolgens als onafhankelijke fractie in de Kamer te blijven. Vorig jaar presenteerde het tweetal de nieuwe partij: Denk. Inmiddels hebben zich daar daar zo'n 1500 leden bij aangesloten.

De naam van de lijsttrekker komt niet helemaal als een verrassing. In december liet Kuzu in Studio Den Haag al weten de partij bij de volgende verkiezingen te gaan leiden. Dat is nu zonder partijcongres bevestigd.

Allochtone kiezers

Denk, wat in het Turks zoiets als 'gelijkwaardigheid' betekent, richt zich voor een belangrijk deel op allochtone Nederlanders. Volgens de lijsttrekker voelen veel van hen zich momenteel niet prettig in Nederland. "Mensen zeggen: het Nederland waar mijn vader vol trots over sprak tijdens zijn vakanties, datzelfde verhaal kan ik niet vertellen."

Als oorzaak noemt Kuzu de verruwing van de samenleving. "We gaan steeds meer een kant op waar wordt gewezen naar groepen. Er wordt steeds meer gekeken naar de achtergrond van mensen en niet naar de bijdrage die ze leveren aan de samenleving."

Gemeenteraad

De ex-PvdA'ers zijn ambitieus en mikken bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen op vijf zetels. Kuzu en Öztürk baseren die verwachting vooral op basis van gesprekken op straat. "We gaan er volledig vanuit dat we ook na maart 2017 nog in de Kamer zitten. Er is geen plan B", aldus de lijstaanvoerder.

Overigens kijken de partijoprichters al verder vooruit. In 2018 wil de partij in ongeveer vijftien plaatsen meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl