Oud-president Lula da Silva
NOS Nieuws

Oud-president Lula wordt rechterhand Rousseff

De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft haar voorganger Lula da Silva benoemd tot minister. Dat staat in een korte verklaring van de regering.

Lula wordt verdacht van fraude. Door minister te worden ontloopt hij voorlopig vervolging. Aanklagers verzamelen bewijzen voor betrokkenheid van Lula bij een groot corruptieschandaal. Alleen het Braziliaanse hooggerechtshof mag leden van de regering vervolgen en dat is een tijdrovende procedure.

Voor Rousseff, net als Lula van de Arbeiderspartij PT, is de steun van Lula belangrijk. Als haar belangrijkste minister, haar rechterhand, kan de ervaren Lula haar helpen om Brazilië uit de economische crisis te trekken. Rousseff is impopulair en de oppositie wil zelfs dat ze wordt afgezet. Zij zou net als Lula betrokken zijn bij het corruptieschandaal en ze wordt er ook van verdacht dat ze de begroting heeft gemanipuleerd om die er gunstiger te laten uitzien.

Verwacht wordt dat het economische beleid nu zal veranderen. Lula heeft kritiek geuit op recente bezuinigingsmaatregelen en gezegd dat de Brazilianen meer geld moeten uitgeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl