De Braziliaanse president Dilma Rousseff
NOS Nieuws

Braziliaanse rekenkamer: Rousseff manipuleerde begroting

De Braziliaanse rekenkamer heeft een gevoelige tik uitgedeeld aan president Dilma Rousseff. Het tribunaal van de rekenkamer oordeelde unaniem dat de regering de wet heeft overtreden met boekhoudkundige trucjes. Het congres moet zich nu buigen over het oordeel van de rekenkamer.

De regering manipuleerde in 2014 de cijfers om tekorten te verhullen, concludeert de rekenkamer. Tegenstanders van de president stellen dat de regering sjoemelde met de begroting om Dilma Rousseffs kansen op herverkiezing te vergroten. Rousseff werd vorig jaar nipt herkozen, maar haar tweede termijn staat in het teken van een politieke crisis.

Smeergeldaffaire Petrobras

Die crisis draait om een grote smeergeldaffaire rond staatsoliebedrijf Petrobras. Tientallen politici van verschillende partijen worden beschuldigd van corruptie. Veel Brazilianen geven vooral de Arbeiderspartij van Dilma Rousseff de schuld van de corruptie. De populariteit van Rousseff is gekelderd tot onder de tien procent.

Eerder dit jaar gingen honderdduizenden Brazilianen de straat op om het aftreden van Dilma Rousseff te eisen. De president weigert te vertrekken en daarom wil een deel van de oppositie dat ze wordt afgezet. Maar zolang er geen bewijzen zijn dat Dilma Rousseff betrokken was bij corruptie, is het juridisch erg moeilijk om een zogeheten impeachment-procedure te beginnen.

Afzettingsprocedure

Tegenstanders van de president willen deze veroordeling van de rekenkamer gebruiken om een afzettingsprocedure te beginnen in het congres. Zo’n impeachment is weliswaar een stapje dichterbij gekomen door de veroordeling van de rekenkamer, maar is nog verre van realiteit.

De regering heeft al laten weten dat ze in beroep gaat tegen het oordeel van de rekenkamer. Bovendien moet het congres zich nog uitspreken over de veroordeling van de rekenkamer. Dat kan nog maanden duren. Pas daarna kan een eventuele afzettingsprocedure in het congres in gang gezet worden.

Om zich beter te kunnen verweren tegen afzettingspogingen door het Congres heeft president Rousseff haar kabinet hervormd. Coalitiegenoot PMDB, sleutelpartij in de Braziliaanse politiek, kreeg meer macht. Rousseff verwacht in ruil daarvoor politieke steun in de strijd tegen impeachment.

Politieke impasse

De oppositie zit ook niet stil en heeft nóg een proces aangespannen, bij het Electoraal Tribunaal. Dat gaat onderzoeken of er illegaal verkregen geld is gebruikt bij de herverkiezingscampagne van Dilma Rousseff. Als dat inderdaad het geval is, hoopt de oppositie dat de verkiezingsuitslag ongeldig verklaard kan worden.

Terwijl regering en oppositie nu al maanden met elkaar in de clinch liggen, nemen de economische problemen van Brazilië alleen maar toe. De politieke impasse maakt het zo goed als onmogelijk om bijvoorbeeld bezuinigingsmaatregelen door het congres te loodsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl