De politie stelde een veiligheidszone rond de anti-terreuractie in Vorst
NOS Nieuws

Belgische deelgemeente vreest voor imago na anti-terreuractie

Inwoners van de Brusselse deelgemeente Vorst zijn geschokt door de gebeurtenissen gisteren in hun stadsdeel. Anti-terreureenheden kwamen in een vuurgevecht terecht toen ze een huiszoeking wilden verrichten. Bij de inval is één verdachte doodgeschoten. Vier agenten raakten gewond.

Twee terreurverdachten die op de vlucht sloegen, zijn volgens de zender VTM inmiddels opgepakt. Twee anderen zijn nog op de vlucht.

Omwonenden van het huis waar de schietpartij begon, werden meteen in veiligheid gebracht. Pas gisteravond mochten ze onder politiebegeleiding terug naar hun huizen.

Twee bewoners, aan het wachten tot de politie hen naar huis brengt, wijzen vanachter het afzetlint naar hun woning. Die staat een kleine honderd meter van het pand waar de schietpartij plaatsvond. "Echt, we hadden dit absoluut niet verwacht."

Vandaag staan wij op de voorpagina's van de kranten, net als Molenbeek tot nu toe.

Mariam El Hamidine, wethouder deelgemeente Vorst

Ook wethouder Mariam El Hamidine is verbaasd. "Iedereen leeft hier in harmonie."

Ze maakt zich zorgen over het imago van haar deelgemeente. Die wordt nu in één adem genoemd met Molenbeek, het Brusselse stadsdeel waar na de aanslagen in Parijs grote anti-terreuracties plaatsvonden. "Vandaag staan wij op de voorpagina's van de kranten, net als Molenbeek tot nu toe", zegt El Hamidine. "En met hetzelfde soort nieuws."

Vorst heeft een heel andere reputatie dan Molenbeek, zegt correspondent Arjan Noorlander. "Het pand waar het vuurgevecht plaatsvond, is een keurig rijtjeshuis in een keurige wijk. Niet zo berucht als Molenbeek. Het is een veel nettere wijk."

Terwijl sommige bewoners hun huis niet meer in mochten, zaten anderen juist vast in het afgezette gebied. Tegen middernacht konden ze eindelijk weg. Een vrouw zat met haar baby sinds 13.00 uur vast in een Aldi-supermarkt. Een man moest meer dan vijf uur in een moskee wachten tot hij naar buiten mocht. "We waren bang, we konden de mitrailleursalvo's heel goed horen. Ze zaten vlakbij. Het was dramatisch."

Ook Zerquane Ramzi, een bouwvakker die in de buurt aan het werk was, moest schuilen. "Opeens zagen we zwaarbewapende agenten met bivakmutsen. Toen was het duidelijk dat er iets bijzonders gaande was", vertelt hij de Vlaamse omroep VRT. "We moesten binnenblijven met gesloten deuren. Na een uur, toen we dachten dat de kust een beetje veilig was, konden we in groepjes van vier het gebouw verlaten."

Nog veel onduidelijk over anti-terreuractie België

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl