Persconferentie over de anti-terreuractie in Brussel
NOS NieuwsAangepast

Twee verdachten schietpartij Brussel nog op de vlucht

Twee verdachten die gisteren betrokken waren bij de schietpartij met anti-terreureenheden in de Belgische gemeente Vorst, zijn nog steeds op de vlucht.

De verdachte die in het bewuste appartement werd doodgeschoten is Belkaid Mohamed, een 35-jarige Algerijn die illegaal in België verbleef. Hij was slechts bekend bij de politie vanwege een diefstal in 2014. Naast het lichaam van de man lagen een kalasjnikov en een boek over salafisme. In het appartement hing ook een vlag van IS.

Dit heeft het Belgische parket, het Openbaar Ministerie, op een persconferentie bekendgemaakt. De identiteit van de twee voortvluchtigen, zo zegt het parket, is onbekend.

Aanhoudingen

Bij de operatie van gisteravond en vannacht zijn wel twee anderen aangehouden. Een van de twee werd met een gebroken been door een kennis naar een ziekenhuis in Halle gebracht. Toen de politie arriveerde, sloeg de man die de gewonde had afgezet op de vlucht.

Persconferentie Belgische justitie over actie in Vorst

De tweede verdachte werd aangehouden tijdens een van de huiszoekingen die het Belgisch-Franse onderzoeksteam hield. Over de rol en identiteit van de twee aangehouden mannen wil het parket in Brussel niets kwijt. "In de loop van de dag wordt besloten of deze verdachten langer vastgehouden worden", zegt Eric van der Sypt van het Belgische parket.

Gistermiddag begonnen Belgische anti-terreureenheden een grote actie in het stadje Vorst bij Brussel. Bij een huiszoeking ontstond een vuurgevecht waarbij een verdachte, die gewapend was met een kalasjnikov, om het leven kwam en vier agenten gewond raakten. De agenten waren er niet op bedacht dat het appartement bewoond was, omdat gas en elektriciteit waren afgesloten.

Abdeslam

De operatie had te maken met het onderzoek naar de aanslagen in Parijs eind vorig jaar. Er zijn geen aanwijzingen dat de actie te maken had met de nog voortvluchtige hoofdverdachte van die aanslagen, Salah Abdeslam.

Tot halverwege de nacht werden invallen gedaan in diverse huizen. De Belgische politie kreeg bij de opsporingsactie assistentie van Franse collega's. Een van de gewonden is een Franse politieagente.

Correspondent Joris van Poppel over de persconferentie

Vuurgevecht

De klopjacht op verdachten begon gistermiddag nadat een team van vier Belgische en twee Franse agenten een inval had gedaan in een appartement in Vorst.

Op het moment dat zij de deur met een stormram openden, werden de agenten onder vuur genomen met een riot-gun en een kalasjnikov. Drie van de zes agenten raakten daarbij lichtgewond.

De schutter werd door de agenten in zijn been geschoten. Twee anderen vluchtten via de zolder het dak op. Ook het pistool van een van de agenten werd geraakt door een kogel.

Het door een kogel beschadigde pistool van een van de agenten

De omgeving werd daarna enkele uren afgezet. Vanuit het appartement werd in die periode nog regelmatig geschoten op agenten. De schutter werd door een sluipschutter van de politie gedood toen hij vanuit een open raam opnieuw het vuur wilde openen.

Daarna ontstond een klopjacht en werden tientallen huiszoekingen gedaan. Daarbij werden slechts een vuurwapen en munitie in beslag genomen. Explosieven zijn volgens het parket nergens gevonden.

In het belang van het onderzoek wil het parket verder geen mededelingen doen over de verdachten of over het onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl