Premier Rutte
NOS Nieuws

Rutte: nog hard werken voor akkoord over vluchtelingen er is

Premier Rutte heeft er alle hoop op dat het goed komt, maar hij waarschuwt voor te groot optimisme over een definitief Europees akkoord volgende week met Turkije over de vluchtelingencrisis. De EU en Turkije werden het afgelopen dinsdag in grote lijnen eens maar het principe-akkoord moet nog worden uitgewerkt.

Rutte zei vrijdagmiddag na het kabinetsberaad dat er nog "veel water door de Rijn en de Bosporus" moet stromen voordat alles rond is.

"Iedereen werkt er hard aan", aldus de premier. "Maar er moeten nog wel lastige knopen worden uitgehaald." Als het plan steun krijgt, betekent dat volgens Rutte dat de Balkanroute, het als het ware doorlopen naar Noordwest-Europa, voorbij is.

De Duitse bondskanselier Merkel zei deze week dat de Europese leiders het plan in grote lijnen steunen. In het 'ruilplan' belooft Turkije vluchtelingen die via zijn grondgebied naar de Europese Unie komen terug te nemen.

In ruil daarvoor zou de EU niet 3 miljard euro maar 6 miljard euro moeten bijdragen en voor elke Syrische vluchteling die teruggaat naar Turkije een vluchteling moeten opnemen uit een kamp in Turkije. Rutte denkt niet dat dat bedrag nog zal oplopen, zo zei hij vrijdagmiddag, maar garanties daarvoor zijn er niet.

Ik zie partijen die zeggen, je kunt geen zaken doen met Turkije. Ja, dank je de koekkoek.

Premier Rutte

Rutte is het niet eens met kritiek dat Turkije de EU chanteert. "De EU laat zich niet chanteren. Maar je kunt niet zeggen, we werken niet samen met Turkije. Dan zouden we de stroom vluchtelingen maar laten komen. Dan zouden we accepteren dat mensen omkomen. We hebben de luxe niet om bij iedere partner met wie we samenwerken tot drie cijfers achter de komma te kijken of ze in alle opzichten aan onze waarden voldoen."

Rutte: Turkije chanteert EU niet

Geen kabinetscrisis

Net als PvdA-leider Samsom ontkende Rutte dat vorige week in de discussie over een luchtbrug tussen Turkije en de EU een kabinetscrisis dreigde. De Telegraaf schreef gisteren dat Samsom en Rutte elkaar vorige week over en weer hebben gezegd dat ze dan maar naar de koning moesten gaan om hun ontslag in te dienen.

Rutte zei dat hij en Samsom wel eens met elkaar botsen, maar dat er niet gedreigd is met een crisis. Hij wilde er verder niet op ingaan wat de twee in dit concrete geval met elkaar hebben besproken.

De premier voegde eraan toe dat hij en Samsom elkaar mogen. "We verbazen elkaar over hoe de ander in elkaar zit, maar zien dat de ander in de kern wel deugt. En we vinden van elkaar dat de ander beschikt over een arsenaal aan idiote standpunten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl