NOS Nieuws

Geknetter in coalitie om luchtbrug Samsom

Bij het gesteggel in de coalitie over het PvdA-plan voor een luchtbrug naar Turkije, hebben Mark Rutte en Diederik Samsom elkaar met een gang naar de koning gedreigd. Dat schrijft De Telegraaf. Dat het plan van Samsom bij de VVD niet in goede aarde viel, bleek meteen toen hij het donderdag presenteerde. VVD'ers hadden Samsom ook van tevoren gewaarschuwd, bevestigen bronnen aan de NOS.

Dat er een kabinetscrisis heeft gedreigd, wordt niet door beide coalitiepartijen bevestigd, wel dat het heeft geknetterd. Bronnen bevestigden eerder tegenover Nieuwsuur dat het Samsom werd afgeraden met het plan te komen, toen hij het de maandag ter sprake bracht in het coalitieoverleg. "Ik ga dit niet doen Diederik", zou premier Rutte hebben gezegd.

Luchtbrug

In het plan pleitte de PvdA-leider voor een snelle luchtbrug tussen Turkije en Europa, waarmee een maand lang minstens 400 vluchtelingen per dag van Turkije overgebracht zouden moeten worden naar Europa. Op die manier kon Europa aan Turkije laten zien dat het de problemen samen met Turkije wil oplossen, stelde Samsom.

Het plan schoot de VVD in het verkeerde keelgat. Een luchtbrug was volgens de coalitiepartner pas aan de orde als Turkije eerst zou laten zien dat het zijn afspraken na zou komen over het terugnemen van illegale vluchtelingen. VVD-leider Zijlstra stelde dat het plan-Samsom de onderhandelingspositie ten opzichte van de Turken heel zwak zou maken. Staatssecretaris Dijkhoff noemde het een voorbarig plan, en ook premier Rutte zei dat een luchtbrug, zoals Samsom wilde, pas op termijn aan de orde was.

Pijnlijk

De PvdA zwakte later op de dag de wens voor een luchtbrug af en stemde niet voor een voorstel van GroenLinks dat nagenoeg hetzelfde inhield als de plannen waar Samsom eerder op de dag mee was gekomen.

Politiek redacteur Joost Vullings: "Dat was pijnlijk voor Samsom. Er zijn harde woorden in de PvdA-fractie gevallen".

Vullings: "Vanuit de PvdA wordt ontkend dat er met een kabinetscrisis is gedreigd, maar bij de VVD zijn er toch bronnen die het verhaal bekend voorkomt. Het is wel een teken dat het vorige week gek is gegaan in de coalitie en in de PvdA".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl