Samsom en Zijlstra in de Tweede Kamer
NOS Nieuws

Samsom: kabinetscrisis niet aan de orde geweest

PvdA-leider Samsom zegt dat een kabinetscrisis vorige week niet aan de orde is geweest. De Telegraaf schreef vanmorgen dat Samsom en premier Rutte elkaar donderdag over en weer hebben gezegd dat ze "dan maar naar de koning" moesten gaan om hun ontslag in te dienen.

De ruzie zou gegaan zijn over het plan voor een luchtbrug, waarmee een maandlang minstens 400 vluchtelingen per dag van Turkije naar Europa gebracht moesten worden. Samsom opperde dat plan 's ochtends in de Volkskrant, maar de VVD wilde er niks van weten.

Samsom wil niet bevestigen of er naar aanleiding van het interview dreigementen zijn geuit. "Over wat ik letterlijk tegen de premier zeg, zeg ik tegen u niks", verklaart hij tegenover de NOS. Hij voegt daaraan toe dat dit niet betekent, dat het misschien wel gezegd is. "Nee, want ik zeg nooit iets over die gesprekken."

Wel meningsverschil

De PvdA-voorman geeft toe dat er wel een meningsverschil was, maar dat dit wel vaker het geval is tussen de coalitiepartijen. Hij vindt dat dit, zoals het hoort, in de Kamer is opgelost. De PvdA diende daar een afgezwakte motie in "die door het kabinet was ontraden, maar toch is aangenomen en door het kabinet ook is uitgevoerd".

Hij vindt dit een goed resultaat. "Het plan was om een gebaar te maken, waardoor vanaf de Turkse kant ook een gebaar gemaakt kon worden. Nou, dat is precies wat er afgelopen weekend en maandag is gebeurd en ik ben blij dat dat gelukt is."

Hij zegt inmiddels volop bezig te zijn met de Europese top van volgende week, waar het resultaat van de onderhandelingen nog verzilverd moet worden.

Samsom en Zijlstra: geen kabinetscrisis rond luchtbrug

VVD-fractievoorzitter Zijlstra zegt dat hij niet weet wat er precies besproken is tussen Samsom en Rutte. "Ik was daar niet bij, en soms is het ook heel fijn om iets niet te weten. Dan kan ik op dit soort vragen oprecht zeggen dat ik er niet bij was."

Zijlstra wijst erop dat kabinetscrises geen enkel nut hebben in het vluchtelingendossier, "want daar los je het probleem niet mee op". Voorkomen dat er een grote stroom vluchtelingen naar Nederland komt, gaat volgens hem het beste "met een kabinet dat in functie is".

Goede sfeer

Hij zegt wel dat de VVD het plan voor een luchtbrug voorbarig vond. "Wij vonden het onverstandig om al te gaan bewegen, als je nog in onderhandelingen bent met de Turken. Als je te vroeg beweegt, dan verlies je." Hij denkt dat de onderhandelingen van afgelopen weekend misschien wel mislukt waren, als de VVD donderdag was meegegaan in het plan van Samsom.

Hij zegt dat de coalitiepartijen het wel vaker faliekant oneens zijn. Het knettert volgens hem af en toe flink. "Maar dat gaat nooit ten koste van de onderlinge sfeer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl