NOS Nieuws

'Italië stuurt duizenden militairen naar Libië voor strijd tegen IS'

De Italianen, Fransen en Britten zijn bezig met het voorbereiden van een grote militaire operatie in Libië. Er zouden tussen de 3000 en 7000 militairen naar het land worden gestuurd om de opmars van Islamitische Staat te stoppen. Dat meldt de Italiaanse krant La Repubblica. De krant spreekt van de grootste Italiaanse militaire operatie sinds 1943. Toen verloren de Italianen Libië als kolonie.

Volgens La Repubblica zal het grootste deel van de gezamenlijke troepenmacht bestaan uit Italiaanse militairen. Ook krijgt Italië volgens de krant de leiding over de operatie.

De voorbereidingen duren nog zeker een maand, maar de eerste troepen kunnen al binnen tien dagen naar Libië vertrekken om bijvoorbeeld een vliegveld in te nemen dat als uitvalsbasis kan dienen.

Veilig gebied

Vandaag verscheen er in de krant Corriere della Sera een interview met de Amerikaanse ambassadeur in Rome. Hij spreekt van 5000 militairen die vanuit Europa naar Libië worden gestuurd. Die zouden daar een veilig gebied moeten creëren, vanwaaruit de regering van nationale eenheid kan gaan regeren. Die regering is onlangs tot stand gekomen door VN-bemiddeling, maar functioneert nog niet.

De Italiaanse premier Renzi bevindt zich in een spagaat, zegt correspondent Rop Zoutberg. "Italië heeft erop aangedrongen dat er eerst een verzoek moet komen vanuit die Libische eenheidsregering. Maar dat is er nog niet. Dus Renzi heeft een dilemma: wacht je op dat verzoek, of stuur je eerst troepen om de regering te helpen met het vormen van een machtsbasis?"

IS voerde de afgelopen jaren verschillende aanvallen uit in Libië

Het is belangrijk voor Italië dat er op korte termijn actie wordt ondernomen in Libië. "Italië heeft grote economische belangen in het land. Zo zijn grote olie- en gasvelden in handen van het Italiaanse bedrijf ENI", zegt Zoutberg. "De Italianen zijn als de dood dat IS de velden inneemt."

Eerder vandaag werden er twee Italianen bevrijd die vorig jaar werden ontvoerd bij een oliebedrijf van ENI in Libië.

Plannen om actie te ondernemen tegen IS in Libië zijn niet nieuw. Sinds IS in Syrië zwaar wordt bevochten, groeit de terreurorganisatie in Libië. Eerder waren er al berichten dat Britse, Italiaanse en Amerikaanse vliegtuigen veelvuldig boven Libië zouden vliegen om informatie over IS-doelwitten te verzamelen. Ook werd al gesproken van een voorlopig plan van de Italianen voor een troepenmacht van 6000 man, dat nu dus concretere vormen lijkt aan te nemen.

Overstandig

Ook in Nederland zijn zorgen over de situatie in Libië, maar een militaire interventie nu zou onverstandig zijn, zegt minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Er vinden op dit moment enorme diplomatieke inspanningen plaats, zegt hij. Eenzijdig en zonder politiek plan ingrijpen zou de situatie volgens hem nu alleen maar kunnen verergeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl