Koenders: militaire interventie in Libië niet de oplossing
Minister Koenders maakt zich grote zorgen over de situatie in Libië, maar een militaire interventie nu zou onverstandig zijn. Dat zei de minister van Buitenlandse Zaken na afloop van de wekelijkse ministerraad.
Er vinden op dit moment enorme diplomatieke inspanningen plaats, zegt Koenders. Eenzijdig en zonder politiek plan ingrijpen zou de situatie volgens hem nu alleen maar kunnen verergeren.
Libië is verwikkeld in een bloedige strijd, sinds de Arabische Lente en het verdwijnen van Khadafi, vijf jaar geleden. Het land raakte verdeeld, bij voortdurende gevechten tussen verschillende groeperingen. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) lijkt er steeds meer voet aan de grond te krijgen.
De in januari van dit jaar ingestelde regering van nationale eenheid moet hier verandering in brengen. Maar deze is nog niet door alle partijen erkend en opereert voorlopig alleen vanuit Tunesië. Volgens de Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Zeid Ra'ad Al Hussein, schenden alle strijdende partijen in Libië de mensenrechten.
Koenders overlegt regelmatig met onder meer Egypte, Italië en Tunesië over de situatie. Eerder deze week sprak hij met de Tunesische premier Essid. Deze landen benadrukken dat militair ingrijpen wat hen betreft nu niet aan de orde is: het zou de situatie kunnen verslechteren en IS in de kaart spelen.
Intussen zijn de Fransen en Amerikanen in Libië actief en voeren bombardementen uit. Begin dit jaar maakte de Amerikaanse minister van Defensie Carter bekend dat de Amerikanen ook in Libië groepen gaan trainen die vechten tegen IS. Ook stuurt de VS militairen die uit gesprekken met de lokale strijdgroepen een duidelijker beeld van de situatie moeten krijgen.