NOS Nieuws

Congolese oppositieleider opgepakt aan vooravond staking

Een Congolese oppositieleider die heeft opgeroepen tot een algemene staking komende dinsdag, is opgepakt. Dat heeft een mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties in de hoofdstad Kinshasa bekendgemaakt. Enkele uren later maakte de regering bekend dat hij is vrijgelaten.

De oppositiepoliticus Martin Fayulu wil met de staking president Joseph Kabila ertoe bewegen om in december af te treden, als zijn derde termijn afloopt. Volgens de grondwet is dat verplicht, omdat hij dan vijftien jaar aan de macht is. Maar tegenstanders van Kabila denken dat hij de verkiezingen van november probeert uit te stellen om langer aan het roer te blijven.

Volgens de regering werd Fayulu opgepakt vanwege het aanzetten tot verstoring van de openbare orde. De reden dat hij werd vrijgelaten, is dat hij vanwege zijn politieke functie immuniteit geniet. Wel kan het parlement worden gevraagd om die immuniteit op te heffen.

Opstand

Vorig jaar januari kwamen mensen voor het eerst in opstand tegen een mogelijk langer aanblijven van Kabila. Daarbij kwamen tientallen mensen om het leven.

De staatshoofden in buurlanden Congo-Brazzaville en Rwanda sturen ook aan op een extra presidentiële termijn. President Nkurunziza van Burundi werd afgelopen zomer voor de tweede keer herkozen en begon aan een ongrondwettelijke derde termijn.

Veiligheidsdienst

Oppositieleider Fayulu heeft de Congolezen gevraagd dinsdag thuis te blijven. Het is onduidelijk in hoeverre de Congolezen bereid zijn hieraan gehoor te geven.

Fayulu werd vanmiddag in het hoofdkwartier van zijn partij aangehouden. Volgens een partijgenoot wordt hij vastgehouden door de veiligheidsdiensten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl