Betogers in Kinshasa rennen weg als er op hen geschoten wordt
NOS Nieuws

Doden bij protesten tegen 'truc' Kabila

Bij protesten in de Congolese hoofdstad Kinshasa zijn de afgelopen dagen meerdere doden gevallen. Volgens de regering zijn er vijftien mensen omgekomen bij rellen, maar burgerrechtenorganisaties houden het op meer dan veertig.

Er wordt geprotesteerd tegen het voornemen van president Kabila om een volkstelling te houden. De oppositie ziet dat als een truc om de verkiezingen van volgend jaar uit te stellen.

Joseph Kabila kwam in 2001 aan de macht toen zijn vader werd doodgeschoten. Zijn overwinningen bij verkiezingen in 2006 en 2011 zijn omstreden.

Goedgekeurd

Kabila probeerde eerder de grondwettelijke beperking van twee ambtstermijnen ongedaan te maken. Toen dat niet lukte, opperde hij het plan van een volkstelling. Pas als die is afgerond, zouden er verkiezingen volgen. Dat kan twee jaar uitstel betekenen.

Het plan werd zaterdag goedgekeurd door het lagerhuis in Congo. Vandaag beslist de Congolese Senaat mogelijk over het voorstel.

Demonstranten of plunderaars?

De afgelopen drie dagen maakten oppositieleden hun kritiek kenbaar met demonstraties. De politie schoot daarbij in op de betogers, zeggen deelnemers.

Volgens de overheid zijn de slachtoffers vooral plunderaars die door beveiligers werden doodgeschoten toen ze bedrijven wilden aanvallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl