Witte heroïne-verdachte Flip S. in de rechtbank
NOS Nieuws

Eis vier jaar voor dealen witte heroïne

Tegen de man die verdacht wordt van het verkopen van witte heroïne aan toeristen in Amsterdam, is vier jaar cel geëist. De officier van justitie vindt dat de man, Flip S., schuldig is aan het verkopen van de drugs aan drie Deense toeristen in februari 2015. De Denen werden onwel, maar overleefden. Het OM legt de man poging tot doodslag ten laste. Hij kon weten dat er gevaarlijk spul in omloop was.

Ook moet hij worden veroordeeld voor handel in drugs in de periode dat hij de heroïne aan de Denen verkocht. Na zijn aanhouding zijn er geen nieuwe gevallen geweest

Er is onvoldoende bewijs dat de man ook de gevaarlijke heroïne heeft verkocht aan drie Britten die in 2014 aan de drugs overleden. Voor deze gevallen heeft de officier van justitie vrijspraak gevraagd. Dat geldt ook voor het verkopen van het spul aan negen andere slachtoffers die onwel werden.

De man heeft toegegeven dat hij in 2015 drugs heeft verkocht aan de drie Denen, maar dat hij dacht dat het cocaïne was. De andere zaken heeft hij ontkend.

In Amsterdam werd op grote borden gewaarschuwd voor de verkoop van witte heroïne
S. wordt niet vervolgd voor de dood van drie Britten

Geen link

Volgens het OM kan de dood van de drie Britten niet gelinkt worden aan de verdachte. S. verklaarde voor de rechtbank dat hij pas in februari 2015 begon te dealen en dat hij er dus niets mee te maken heeft. De drie Deense toeristen zouden zijn eerste klanten zijn geweest.

De advocaat van S., Gerald Roethof, zegt dat niets erop wijst dat zijn cliënt bij de incidenten uit 2014 betrokken was en vraagt zich af waarom het OM deze feiten niet uit de tenlastelegging heeft gehaald. "Dan waren we nu al klaar geweest."

Marktwaarde

Hij betoogde verder dat de politie niet zorgvuldig is geweest met het opnemen van de verklaring van S. "Het proces-verbaal klopt niet en mag niet worden gebruikt als bewijs." Ook zijn er erg veel verschillende signalementen gegeven door de slachtoffers.

De advocaat ging nog in op de straatwaarde van heroïne en cocaïne, om aannemelijk te maken dat S. niet wist wat hij verkocht. "Als hij de kluit had willen belazeren, had hij wel paracetamol fijngemalen", zei Roethof. Heroïne is veel duurder dan cocaïne. "Dan ga je toch niet heroïne ver onder de marktwaarde verkopen?"

S. meldde zich bij de politie in april 2015, nadat hij zichzelf had herkend op camerabeelden die de politie had verspreid. Hij zei dat hij de dealer van wie hij de drugs had gekocht nog wilde vragen of die wist dat het witte heroïne was, "maar ik kon hem niet vinden". Toen hij zag dat hij in verband werd gebracht met de drie overleden Britten "stond zijn hart stil".

Het effect van het snuiven de witte heroïne is dat het verdovend werkt en dat de longen ophouden met werken. Als er niet meteen wordt ingegrepen, leidt dat tot de dood, zei de officier van justitie.

Rasta

De dealer zou "Rasta" worden genoemd en uit Amsterdam-Oost komen. Flip S. was niet bereid de politie te helpen hem op te sporen, omdat hij niemand meer vertrouwde. De politie "schoof hem woorden in de schoenen".

Kopers die het overleefden zeggen dat de dader een man tussen de 20 en 25 jaar was. Flip S. is 43. Het was een zwarte man van ongeveer 1.80 m lang met een litteken op zijn kaak. Een van de Deense slachtoffers heeft wel verklaard dat hij S. herkende op de videobeelden. De omschrijving komt overeen met het uiterlijk van de verdachte.

Familie

Onderzoek heeft uitgewezen dat de witte heroïne die bij de verschillende slachtoffers is gevonden allemaal uit dezelfde partij kwam. Op de hotelkamer van twee van de overleden Britten lagen nog drie lijntjes. De twee mannen van 20 en 21 bleken al enkele dagen dood op hun kamer te liggen toen ze werden gevonden.

Familieleden van een van de drie Britten zijn aanwezig in de rechtszaal. De moeder van de man legde een emotionele verklaring af. Daarin zei ze dat ze de gemeente Amsterdam niet verantwoordelijk houdt voor de beslissing die de jongens zelf namen. Ook schetste ze hoe moeilijk het verlies van haar zoon en zijn vriend is. "Wij zullen hier als gezin nooit overheen komen."

Na de arrestatie van S. werd de waarschuwingscampagne van de gemeente tegen de drugs beëindigd.

De uitspraak is op 23 februari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl