Bondskanselier Merkel op bezoek bij president Erdogan in Ankara
NOS Nieuws

Merkel: vluchtelingen moeten legaal kunnen komen

Strenge bewaking van de Europese buitengrenzen betekent niet dat vluchtelingen niet meer naar de EU kunnen komen. Dat zei de Duitse bondskanselier Merkel vanmiddag in Turkije. Ze sprak daar met de Turkse premier en president over de vluchtelingencrisis.

Mensen uit Syrië moeten een legale manier krijgen om naar Europa te reizen, zei Merkel. Ze denkt daarbij aan contingenten: bepaalde aantallen mensen die Europa wil toelaten en die dan op een veilige manier kunnen reizen.

Veilig land?

Merkels idee lijkt op het plan van PvdA-leider Samsom, die eind januari voorstelde om gecontroleerd bepaalde groepen vluchtelingen op te nemen in een aantal Europese landen. In ruil daarvoor zou Turkije migranten terug moeten nemen die zelf met de boot naar Europa oversteken. Dat kan volgens Samsom alleen als Turkije een veilig land is, en dat was volgens hem nog niet het geval. Ook Duitsland heeft Turkije nog niet tot veilig land verklaard.

Merkel wil op de Europese top, volgende week, afspraken maken over die contingenten: "gecontroleerd, legaal en door ons georganiseerd".

We kunnen niet van Turkije verwachten dat het nu iedereen tegenhoudt, en dan pas over een half jaar gaan praten over de contingenten.

Bondskanselier Merkel in Ankara

Politie en NAVO

Eerder vandaag sprak Merkel met premier Davutoglu af dat de Duitse politie in Turkije komt helpen bij het beveiligen van de grenzen en het tegengaan van mensensmokkel. Dat is opmerkelijk, omdat de Turkse grens met Syrië buiten Europa ligt, en Merkel hiermee impliciet toegeeft dat de Europese Unie haar eigen grenzen niet voldoende kan beschermen. Bovendien wordt in Duitsland juist geklaagd over het gebrek aan agenten, mede vanwege de onrust rond asielzoekerscentra en de aanrandingen in Keulen in de Nieuwjaarsnacht.

Een ander plan is minstens zo origineel: Duitsland en Turkije willen de NAVO inschakelen bij het bewaken van de Turkse kust en het bestrijden van mensensmokkelaars op zee. Dat daar dringend behoefte aan is, bleek ook vandaag weer: er verdronken 27 mensen bij de overtocht van Turkije naar een Grieks eiland.

Op zoek naar bondgenoten

Het is ook Merkel intussen duidelijk dat een effectieve Europese aanpak van de vluchtelingencrisis niet in zicht is, en dat ze aparte afspraken moet maken met landen in Europa en met Turkije. Ze moet daarvoor wel offers brengen, ook dat werd vandaag duidelijk. Op de vraag wat er gebeurt als Turkije meer geld wil dan de toegezegde drie miljard euro, antwoordde Merkel: "Laten we dat geld nu eerst maar eens uitgeven. Als het op is, kunnen we opnieuw gaan praten."

Over al deze plannen kan nog deze week verder worden onderhandeld. De ministers van defensie van de NAVO komen woensdag bijeen in Brussel. En de Turkse premier Davutoglu is op die dag in Den Haag voor een gesprek met premier Rutte. Nederland is dit halfjaar voorzitter van de Europese Unie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl